Bănca Mondială, temeri asupra riscului de recesiune

Bănca Mondială, temeri asupra riscului de recesiune
Economia mondială va încetini, "plătind prețul războiului": OCDE, sursă foto: captură YT

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, aflat miercuri la Universitatea Stanford, a declarat că ar putea dura ani până când producția globală de energie se va diversifica și nu va mai fi legată de Rusia.

Îngrijorările referitoare la situația țărilor sărace sunt majore în raportul Băncii Mondiale: „Lumea în curs de dezvoltare se confruntă cu o perspectivă extrem de dificilă pe termen scurt, conturată de creșterea bruscă a prețurilor la îngrășăminte alimentare și energie, de creșterea ratelor dobânzilor și a marjelor de credit, de deprecierea monedei și de ieșirile de capital”, a spus Malpass.

Oficialul a avertizat astfel că prelungirea acestui proces crește riscul de stagflație și recesiune în Europa în contextul în care economia Chinei încetinește iar cea americană s-a contractat în primele șase luni ale anului, relatează Reuters.

Consecințe grave pentru țările în curs de dezvoltare

Malpass a precizat că un raport al Băncii Mondiale, “Poverty and Shared Prosperity”, indică faptul că deceniile de progres în reducerea sărăciei au încetinit până în 2015 iar pandemia COVID-19 a aruncat alte 70 milioane de oameni în sărăcie extremă.

Raportul citat va fi publicat săptămâna viitoare.

Datele indică și o scădere de 4% a venitului mediu global, prima scădere de când banca a început să măsoare acest indicator în 1990:

„Un pericol urgent pentru lumea în curs de dezvoltare este ca încetinirea bruscă a creșterii globale să se adâncească într-o recesiune globală”, a afirmat specialistul.

Va mai rămâne ceva, în criză, din capitalul statelor dezvoltate pentru cele sărace?

Malpass s-a arătat reținut asupra resurselor suficiente de capital pentru nevoile economiilor avansate – care au adoptat politici fiscale ce favorizează niveluri de îndatorare mai ridicate – sau ce va mai rămâne din acestea pentru nevoile țărilor subdezvoltate.

Malpass a îndemnat guvernele la găsirea unor soluții de reducere a inflației dincolo de creșterile puternic sincronizate ale ratelor dobânzilor aflate în curs de desfășurare, inclusiv prin creșterea eficienței fiscale pentru a direcționa mai mult cheltuielile către păturile sărace și vulnerabile, ajustări care ar îmbunătăți alocarea capitalului global spre o creștere venitului mediu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)