Banca Națională a României va pune în circulație prima bancnotă de 20 de lei, de la 1 decembrie

Banca Națională a României va pune în circulație prima bancnotă de 20 de lei, de la 1 decembrie
Banca Națională a României

De la 1 decembrie, BNR va pune în circulație o bancnotă cu o valoare nominală de 20 de lei, fiind prima bancnotă ce portretizează o prezență feminină: Ecaterina Teodoroiu, conform Agerpres.

Prima femeie pe o bancnotă românească

„Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, precizează BNR

Bancnota va avea o valoare nominală de 20 de lei, iar aceasta este imprimată pe un suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei, vor fi întâlnite următoarele elemente grafice: portretul Ecaterinei Teodoroiu, perioada în care a trăit, un element floral reprezentând un buchet de brândușe. Tot pe aversul bancnotei vor putea fi întâlnite și elemente grafice ce țin de securitate ce ajută împotriva falsificării banilor; valoarea nominală (în cifre și litere), semnăturile guvernatorului și stema României, alături de alte elemente ce vor putea fi observate de la 1 decembrie.

Doar 30.000 de bucăți vor fi disponibile

Pe reversul bancnotei, vor putea fi întâlnite următoarele elemente grafice: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. De asemenea, vor putea fi întâlnite și elementele ce țin de securitate, semnătura guvernatorului și alte elemente grafice specifice.

Bancnota va fi pusă în circulație prin intermediul sucursalelor regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. De asemenea, aceasta va fi disponibilă într-un tiraj de 30.000 de bucăți.

Ultima oră
14:12 - Lovitură pentru Celentano în Las Fierbinţi. Cui a vrut Pro TV, de fapt, să-i distribuie rolul!
14:11 - Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată. Sistemul de apărare antirachetă al NATO, strict defensiv
13:54 - Încă un caz suspect de infectare cu varianta Omicron, în județul Vaslui: „Acum așteptăm de la București rezultatul secvențierii”
13:47 - O concurentă de la SuperStar a ridicat publicul și juriul în picioare: „Ești o amazoană! Ești frica mea!”
13:35 - Anunțul lui Alexandru Rafila, despre redenumirea certificatului verde: „Este o rugăminte și de la Comisia Europeană” (VIDEO)
13:26 - Ministrul Sănătății îndeamnă la echilibru. Alexandru Rafila: Este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării. Informarea și dezvoltarea spiritului de responsabilitate, cea mai bună soluție (VIDEO)
13:22 - Gândește flexibil, nu pozitiv, pentru a scăpa de stările depresive
13:15 - Guvernul pregătește certificatul COVID pentru locul de muncă și accesul în biserici. Nicolae Ciucă: „Sperăm ca până la finalul anului să avem această lege” (VIDEO)
13:12 - România are peste 500 de paturi ATI disponibile pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Sunt internate 1.076 persoane în stare gravă
13:07 - Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor: Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile (VIDEO)