Banca Națională a României va menține neschimbată dobânda de politică monetară la ședința Consiliului din 12 ianuarie, estimează economiștii-șefi din băncile comerciale, care anticipează că prima scădere de dobândă se va produce abia în primăvară, potrivit Economica.net.
Dobânda-cheie ar putea să meargă sub 6% abia spre sfârșitul anului. ROBOR scade constant, însă economiștii sunt de părere că va ajunge sub 6% doar dacă BNR va umbla la dobândă. În schimb, efectele asupra IRCC se vor vedea abia din Trimestru 2 din 2025.
Valentin Tătaru, economist-șef al ING Bank, se numără printre cei care anticipează că BNR va menține neschimbată dobânda-cheie la ședința de vineri.
„Anticipăm că prima scădere de dobândă va veni în perioada aprilie-mai și estimăm că până la finalul anului dobânda cheie va ajunge la 5,50%. În privința cursului de schimb este puțin probabil să vedem modificări semnificative, deși credem ca în a doua parte a anului vom depăși marginal nivelul de 5 lei pentru un euro. Avem o prognoză de 5,05 pentru finalul lui 2024, însă aceasta rămâne dependentă în primul rând de evoluția inflației și într-o mai mică măsură a fluxurilor valutare, ceea ce face ca riscurile la adresa prognozei să fie orientate mai degrabă în jos, spre un curs mai stabil”, a explicat Valentin Tătaru, citat de Economica.net.