BNR: Investițiile străine au crescut cu 27,3% în primele opt luni ale anului

BNR: Investițiile străine au crescut cu 27,3% în primele opt luni ale anului
Foto: business24.ro

Investiţiile străine directe au crescut în primele opt luni cu 27,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1,424 miliarde euro, influenţate de creditele intragrup, cu o valoare negativă de 222 milioane euro, potrivit datelor anunţate marţi de Banca Naţionale a României (BNR).

În primele opt luni din 2013 investiţiile străine au însumat 1,118 miliarde euro. În august au fost atrase fonduri de 115 milioane euro, nivel uşor mai scăzut decât în iulie, însă peste cel din iunie.

„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 1.424 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1.646 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare negativă de 222 milioane euro (net)”, se arată într-un comunicat al BNR.

În luna mai s-a înregistrat cel mai mare nivel al investiţiilor străine directe atrase de România de la începutul anului, de 306 milioane euro, iar cele mai reduse niveluri s-au consemnat în februarie, cu 36 milioane euro şi în iunie, cu 101 milioane euro.

Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei.

Tags: