BNR, privind deprecierea leului: O intervenție singulară numai pe piața valutară poate avea efecte din cele mai nocive. PSD se contrazice prin cele două solicitări făcute

BNR, privind deprecierea leului: O intervenție singulară numai pe piața valutară poate avea efecte din cele mai nocive. PSD se contrazice prin cele două solicitări făcute

Bancă Naţională a României (BNR) reacţionează dur prin vocea purtătorului de cuvânt, Dan Suciu, pe solicitările venite, în special din partea PSD, privind deprecierea leului. Acesta arată că este un truism faptul că BNR intervine pe piaţa valutară, iar vânzarea a unei părți din rezerva valutară ar împinge dobânzile în sus.

Dan Suciu are o replică dură şi privind solicitarea „de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piață”, afirmând că o astfel de sugestie „nici nu merită comentată”.

Redăm mai jos integral declaraţia purtătorului de cuvânt al PSD:

„În ultimele două zile ni se pune frecvent întrebarea legată de solicitarea PSD. Dar este un truism faptul că BNR intervine pe piața valutară. Nu am negat niciodată acest lucru, aceasta, până la urmă, este esența noțiunii de manage floating. Atât acest răspuns, cât și solicitarea nu spun, de fapt, nimic nou. Pentru că sperăm să știe și cei care vin cu solicitarea respectivă, așa cum știm cu toții, că aceasta este o activitate normală pentru BNR. Cheia este, desigur, maniera de intervenție și dozajul măsurilor, adecvate la situația concretă din fiecare moment pentru că trebuie spus, de la bun început, că o intervenție singulară numai pe piața valutară poate avea efecte din cele mai nocive, inclusiv pierderea inutilă de rezerve valutare. În ceea ce privește sugestia indirectă pe care o regăsim în altă postare a PSD – că prin vânzarea a jumătate din rezervă am putea lua toate lichiditățile din piață – ea este în contradicție directă și îngrijorătoare cu solicitarea cealaltă potrivit căreia ar trebui să avem grijă de ratele de dobândă. BNR nu trebuie să vândă jumătate din valută, ci este suficient să vândă doar o parte din rezervă ca să împingă dobânzile în sus. Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piață… nici nu merită comentată. Dar până una alta, vineri, Ministerul de Finanțe, printr-o operațiune obișnuită, adică prin încasarea de taxe și impozite, a scos o parte din Leii din piață, ceea ce împinge ROBOR-ul pe toate scadențele deja spre 3,5%“.

Reamintim că, în condiţiile în care cursul valutar a atins un nivel record de 4.7648 lei pentru un euro, Ministerul Finanțelor şi PSD au atacat BNR şi au cerut să intervină pentru a opri deprecierea leului prin vânzări din rezerva de valută sau de aur.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`