Străinii au retras 6,7 miliarde de euro însumate până la sfârșitul lunii iulie sub formă de depozite pe termen lung, suma fiind în scădere cu echivalentul a aproape un miliard de euro față de aceeași perioadă a anului, anunță BNR.
În fapt, aceste depozite reprezintă forme de finanțara a subsidiarelor locale de către băncile străine.„Capitalurile sunt mult mai scumpe şi mai selective acum. Scăderea finanţărilor pe termen lung reprezintă un lucru rău pentru că se creează o problemă de finanţare a economiei locale”, afirmă Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko, citat de Ziarul Financiar.
Soldul depozitelor nerezidenţilor a intrat pe un trend descendent de anul trecut, după ce în primii ani ai crizei a crescut, atingând un vârf de 8,65 miliarde de euro în august 2011. Dobânzile mari plătite de bănci pentru a atrage resurse au contribuit la evoluţia pozitivă a acestor depozite la începutul crizei.
Nivelul ridicat al dobânzilor oferite de bănci se reflectă în serviciul acestei componente a datoriei externe: în primele opt luni din acest an au fost făcute plăţi de aproape 2,3 miliarde de euro.