Căpșunile românești, de două ori mai scumpe decât cele grecești. Cu cât se vinde kilogramul

Căpșunile românești, de două ori mai scumpe decât cele grecești. Cu cât se vinde kilogramul
Sursa foto: Freepik

Căpșunile românești au apărut deja, cu trei săptămâni mai devreme decât în 2023, în piețe. Fructele noastre costă de două ori mai mult decât cele grecești, un kilogram fiind vândut cu un preț cuprins între 25 și 40 de lei.

Cât costă căpșunile în piețele din România

Căpșunile bio, despre care cultivatorii spun că sunt mai dulci și mai aromate, pot ajunge și la 100 de lei per kilogram.

Fructele din Turcia sau Grecia sunt vândute, de obicei, la un preț mai mic. Vânzătorii țin secret originea căpșunilor și le vând la prețul de 10 și 20 de lei per kilogram.

„Nu am cumpărat că am acasă un rând pe lângă gard, 20 de metri, și când se coc îs originali și bio. Acum nu-mi permit”, a spus un client, potrivit Stirile Pro TV.

„Sunt primele coapte, din soiul Alba. Da, fructifică foarte bine și foarte timpuriu. Niciodată nu s-au făcut atât de devreme. Jumătatea lui aprilie, început de mai”, a declarat Mariana Târnaru, producător.

Producătorii au început să culeagă căpșunile românești încă de săptămâna trecută, acum fiind deja la a treia tură de cules. Fedora Brotnei, un producător local, susține că încearcă să vândă fructele la prețul de 30 de lei.

Cei care vor să cumpere aceste fructe de pe Internet trebuie să știe că vor plăti între 55 și 100 de lei pentru un kilogram de căpșuni bio. Soiurile noi, cu gust de zmeură și piersici, costă peste 400 de lei kilogramul, potrivit sursei citate.

În luna noiembrie 2023, o caserolă de circa 300 de grame de căpșuni costa 15 lei, când în vară prețul era de 7-8 lei pentru același gramaj.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`