Ce se întâmplă dacă ai pe card o cifră de la 9 la 15: toți românii trebuie să afle asta!

Ce se întâmplă dacă ai pe card o cifră de la 9 la 15: toți românii trebuie să afle asta!

Cardul bancar a ajuns una dintre cele mai populare metode de plată, mai ales atunci când nu vrem să plătim cash.
Mai mult, cardurile bancare sunt preferate şi pentru nivelul lor ridicat de siguranţă, deoarece, pierdute sau furate, ele nu pot fi folosite fără codul PIN.
Cu toate acestea, cardurile bancare au câteva detalii pe care nu mulţi dintre noi le cunosc.
Iată o parte din secretele cardurilor bancare, dezvăluite de site-ul brightside.me, conform rtv.net:

1. Descifrarea numărului cardului
Cele mai multe carduri bancare sunt identificare printr-un număr de 16 cifre Prima identifică sistemul de plăți (4 – VISA, 5 – MasterCard). Următoarele 5 reprezintă codul băncii emitente. Următoarele 9 cifre sunt utile numai pentru bancă, pentru a identifica proprietarul cardului.

(foto: rtv.net)

2. Cifra de verificare și magia numerelor
Numărul cardului este determinat de cifrele de la 9 la 15. Acestea sunt realizate printr-un algoritm special. Ultimul număr (check digit) se calculează în baza algoritmului Luhn, care previne greșelile neintenționate, care apar în cazul în care numerele sunt introduse manual.

3. Cardul bancar sub raze ultraviolete
Toate cardurile bancare sunt protejate în același mod ca bancnotele. Una dintre măsurile de protecție este aplicarea unui simbol care poate fi văzut în lumina ultravioletă. Pe cardurile VISA veți vedea un V, pe MasterCard sunt M și C.

4. Cardurile bancare: de credit sau de debit?
Un card bancar poate să fie de debit sau de credit. Diferența principală dintre ele o face proprietarul banilor de pe card: banca sau clientul. Cardurile „overdraft” reprezintă un compromis: vă permit să folosiți mai mulți bani decât aveți în cont, dar limita este de obicei mai mică decât cea de pe un card de credit.

5. Overdraft tehnic
Acesta se întâmplă atunci când de pe card se extrage o sumă mai mare decât cea disponibilă. Acest lucru se poate întâmpla când plătiți într-o altă monedă (valută străină), apărând astfel o diferență din cauza cursului valutar din ziua respectivă. Dispare automat după alimentarea contului și nu este supus procentului de dobândă.

6. Cealaltă parte a cardului
Pe de cealaltă parte a cardului există o altă măsură de securitate: codul CVV (pentru cardurile VISA) și codul CVC (pentru MasterCard). În ambele cazuri, CV înseamnă Card Verification. Acest cod confirmă autenticitatea cardului. CVV/CVC vă permite să efectuați tranzacții fără a fi obligați să prezentați cardul propriu-zis, exemplu în acest caz fiind plățile online.

Reguli de securitate

Dacă obișnuiți să cumpărați de pe internet, recomandat ar fi să o faceți de pe site-urile sigure. Verificați dacă site-ul web utilizează https-protocol pentru tranzacțiile financiare. Acest lucru vă va proteja datele.
Păstrați informațiile despre cardul vostru în siguranță. Acest lucru este valabil atât pentru codul PIN, cât și pentru CVV. Rețineți că durează doar câteva secunde pentru a fura informațiile de pe card.
Dacă trebuie să retrageți bani de la un ATM, urmați regulile de siguranță. Verificați dacă acesta are camere suplimentare sau alte lucruri neobișnuite pe tastatură.
Dacă vă pierdeți cardul sau cineva îl fură, sunați imediat la banca emitentă pentru a îl bloca. Dacă sunteți de părere că cineva ar putea avea datele cardului vostru bancar, informați banca despre suspiciunile voastre.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari