Salariile din sistemul de învățământ din România generează tensiuni și disensiuni între cadrele didactice și autoritățile guvernamentale. Salariul minim pe care un dascăl român poate să-l primească este de 4.098 lei brut (2.397 net), în cazul în care are absolvite studii superioare de lungă durată. Atât un institutor debutant, cu o experiență de până la un an, cât și un profesor debutant au un salariu de bază de 4.089 lei.
„Nu se poate că în anul 2023 un profesor debutant că câștige 2.500. de lei, în condițiile în care un necalificat câștigă de la 4.000 de lei în sus. Aceasta nu e o țară normală”, a apus liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.
La finalul anului şcolar, s-a anunţat prima grevă generală, iar examenele naţionale susţinute de absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a sunt susceptibile de a fi afectate de aceste evenimente.
Salariile brute anuale ale profesorilor din învățământul secundar inferior variază la nivel european. Potrivit unei raportări realizate de Comisia Europeană/EACEA/Eurydice pentru anul 2020-2021, acestea încep de la 4.233 de euro în Albania și ajung la 69.076 de euro în Luxemburg.
Cele mai mari salarii se găsesc în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein, unde salariul de bază anual depășește 50.000 de euro. În Grecia, salariul unui profesor debutant este de 15.435 de euro pe an, cu o creștere de 21,6% după 10 ani de experiență. După 15 ani, salariul crește cu 32,4%. Un profesor care a ajuns pe primul loc în grila de salarizare primește un salariu majorat cu 97,3% comparativ cu salariul unui profesor debutant, scrie stirilekanald.ro.
Majorările salariale în învățământul din Cipru în 2023 vor fi de 4,3%, conform fișei bugetare a Ministerului Educației. Aceste majorări vor fi moderate și vor fi actualizate ulterior implementării reformei salariale prevăzute în PNRR.