Din ce în ce mai mulți români își cumpără vechime în muncă în speranța că vor primi o pensie mai mare de la stat. Începând cu 1 ianuarie 2023, o Ordonanță de Urgență a majorat mai multe venituri, mai ales pentru persoanele vulnerabile.
Conform modificărilor, punctul de pensie a crescut la valoarea de 1.785 de lei, iar începând cu 2024, valoarea acestuia se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Documentul detaliază toate măsurile prevăzute pentru 2023, inclusiv creșterea punctului de pensie și ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv plata facturilor la energie.
Începând cu 1 ianuarie 2023, valoarea punctului de pensie va crește la 1.785 de lei, de la 1.586 de lei, și se va majora anual cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, conform indicatorilor furnizați de Institutul Național de Statistică.
Pentru pensionarii care nu au muncit, pensia minimă garantată de stat este de 1.125 de lei, iar un ajutor financiar va fi acordat și pensionarilor din sistemul public de pensii.
În plus, în 2023 se vor acorda premii pentru sportivi, elevi, studenți, cercetători și profesori care au obținut performanțe deosebite.
Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, oricine poate afla într-un minut data la care se poate pensiona, indiferent de tipul de pensie: anticipată, anticipată parțială sau pentru limita de vârstă.
Pe termen lung, problemele demografice ale României se vor acutiza, iar sistemul de pensii va avea de suferit, mai ales după anul 2030, când o mare parte din generația „decrețeilor” vor ieși la pensie. În prezent, numărul salariaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor.
Conform datelor furnizate de Inspecția Muncii, există 5,71 milioane de salariați activi, dintre care 4,5 milioane lucrează în mediul privat și 1,2 milioane la stat.