O analiză AP arată că deși cerealele ucrainene sunt gata de drum, companiile de transport maritim nu se grăbesc să le exporte, în ciuda unui acord revoluționar menit să ofere coridoare sigure prin Marea Neagră. Acest lucru se datorează faptului că apele sunt minate, proprietarii de nave încă evaluează riscurile și mulți încă au întrebări cu privire la modul în care se va desfășura acordul.
Obiectivul pentru următoarele patru luni este scoaterea unei cantități de aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din trei porturi maritime ucrainene blocate de la invazia Rusiei din 24 februarie.
Un alt element cheie al acordului oferă asigurări că cei care transportă cereale și îngrășăminte rusești și asiguratorii acestora nu vor fi supuși sancțiunilor occidentale ulterioare.Căci aceasta este una dintre sancțiunile stabilite încă de la începutul războiului în pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei.
„Trebuie să muncim din greu pentru a înțelege acum detaliile legate de modul în care va funcționa acest acord”, a declarat Guy Platten, secretarul general al Camerei Internaționale a Navigației, care reprezintă asociațiile naționale de armatori, adică aproximativ 80% din flota comercială mondială.
„Putem să ne asigurăm și să garantăm siguranța echipajelor? Ce se va întâmpla cu minele plutitoare? Așadar, multă incertitudine și necunoscute în acest moment”, a spus el.
Cerealele sunt vitale pentru milioane de oameni din Africa, din unele părți ale Orientului Mijlociu și din Asia de Sud, care se confruntă deja cu penurie de alimente și, în unele cazuri, cu foamete.
Acordul stipulează că Rusia și Ucraina vor oferi „siguranță maximă” pentru navele care îndrăznesc să traverseze Marea Neagră până în porturile ucrainene Odesa, Cernomorsk și Iuzhni.
„Principalul risc cu care se confruntă va fi, în mod evident, cel al minelor”, a declarat Munro Anderson, șeful serviciului de informații și partener fondator al Dryad.
Compania de consultanță în materie de securitate maritimă colaborează cu asigurători și brokeri pentru a evalua riscurile cu care s-ar putea confrunta navele de-a lungul rutei, deoarece minele marine puse de Ucraina pentru a descuraja Rusia încă plutesc în derivă.
Asigurătorii navali contactați de AP au refuzat să comenteze dacă vor oferi asigurare pentru aceste nave.
Miercuri, ministrul turc al apărării a declarat că deminarea apelor nu este necesară imediat, dar că ar putea fi făcute planuri în acest sens dacă va fi impusă ulterior.
Oficialii ucraineni și-au exprimat speranța că exporturile ar putea fi reluate dintr-un port în câteva zile, dar au mai spus că ar putea dura două săptămâni pentru ca toate cele trei porturi să redevină operaționale.
Între timp, armatorii și firmele de asigurări încearcă să înțeleagă cum va funcționa acordul în timp real. Navele care transportă acest tip de încărcătură au de obicei între 20 și 25 de navigatori la bord. Nimeni nu vrea să-și riște viața.