Firmele din România au cu aproape 60% mai multe credite din afara țării decât de la băncile din țară, iar BNR s-a arătat de părere că situația este una dintre cauzele intermedierii financiare reduse și amenință stabilitatea financiară în vremuri de tensiuni pe piețele externe, relatează Profit.ro.
Totuși, în condițiile în care costurile de finanțare în valută scad la niveluri similare sau mai mici comparativ cu cele de afară, firmele ar putea apela la mai multe împrumuturi din piața locală.
Pentru finanțarea afacerilor, grupurile multinaționale prezente pe piața din România preferă să apeleze la datoria externă, fie prin credite de la bănci din străinătate, fie prin împrumuturi intra-grup.
La finalul primului trimestru din 2021, valoarea creditelor de la instituții financiare din afara României era de 43,2 miliarde de euro, iar firmele mai împrumutau încă 175,9 miliarde lei de la acționarii străini.
Tot atunci, volumul total al finanțărilor de la băncile din România, atât pentru firme, cât și pentru populație, era de 298,1 miliarde lei. Valoarea finanțărilor externe era cu 58% mai mare decât cea a creditului bancar, în contextul în care firmele aveau credite bancare interne de 138,3 miliarde lei de la bănci.
Comparativ cu finele lui 2019, finanțarea de la creditori financiari străini s-a redus cu circa 2,3 miliarde lei. În schimb, creditul intra-grup a crescut cu 5,7 miliarde lei.
BNR avertizează că un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă dacă țările creditoare întâmpină probleme, cum s-a întâmplat în criza COVID-19. În martie 2020, pe fondul tensiunilor din piețele internaționale, creditele intra-grup scădeau cu circa 800 milioane lei după ce acționarii străini au retras din lichiditățile firmelor românești, însă situația a fost corectată ulterior.
Dacă în ultimii cinci ani finanțarea de la bănci străine a scăzut cu 9,1 miliarde lei, creditul de la băncile autohtone a crescut cu 31,2 miliarde lei. Totuși, creditul acționar din afară s-a majorat cu 22,8 miliarde lei.