Preşedintele Consiliului Fiscal: În 2018 vom atinge aceeaşi anvelopă salarială pe care o aveam înainte de criză

Preşedintele Consiliului Fiscal: În 2018 vom atinge aceeaşi anvelopă salarială pe care o aveam înainte de criză

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a precizat că România va atinge anul acesta o anvelopă salarială în sectorul public similară cu cea din perioada anterioară crizei.

Astfel, Ionuţ Dumitru susţine că „toate eforturile de ajustare au fost năruite”, informează Agerpres.

„Dacă ne uităm la anvelopa salarială în sectorul bugetar, ea a fost ajustată, iar în ultimii ani a început să crească din nou. În 2018, estimările arată că vom atinge aceeaşi anvelopă salarială pe care o aveam înainte de criză. Deci, toate eforturile de ajustare au fost năruite, iar în momentul de faţă factura socială este la nivelul pre-criză. Lucrul acesta este valabil şi la nivel de asistenţă socială. Dacă ne uităm la investiţiile publice, ele au atins nivelul minim al ultimilor 15 ani, probabil în jur de 3% din PIB, deşi în strategiile fiscal-bugetare ele au fost proiectate că vor creşte, vor creşte, când de fapt în execuţie ele au scăzut continuu”, a transmis Dumitru.

De asemenea, preşedintele Consiliului Fiscal menţionează că investiţiile publice au fost sursa de ajustare a bugetului atunci când a fost nevoie de acest lucru, dar veniturile fiscale sunt extrem de mici în România, de doar 25,6% din PIB în 2017, mai micădecâtmedia europeană de 40%.

„Degeaba discutăm despre infrastructură europeană, despre servicii sociale europene, când avem o diferenţă atât de mare, enormă, între media europeană şi veniturile noastre colectate din taxe şi impozite. Dacă ne uităm la vecina noastră, Bulgaria are 29,5%. Deci, aproape 4 puncte din PIB peste noi. Noi, dacă am avea veniturile Bulgariei, am avea surplus bugetar”, a subliniat Ionuţ Dumitru.