Consiliul Concurenței face verificări la sediile marilor traderi de cereale privind posibile înțelegeri de tip cartel

Consiliul Concurenței face verificări la sediile marilor traderi de cereale privind posibile înțelegeri de tip cartel
Foto: cristv.ro

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze aspectele referitoare la stabilirea unor preţuri şi condiţii inechitabile de tranzacţionare a seminţelor de consum din recolta acestui an.

Consiliul Concurenței a demarat, astfel, verificări la sediile marilor traderi de cereale privind posibile înțelegeri de tip cartel.

Inspecţiile au vizat 12 sedii şi puncte de lucru la nivel naţional ale companiilor Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera şi United Grain.

MADR cere dispunerea de măsuri pentru restabilirea unui mediu concurențial normal pe piaţa produselor agricole, informează instituția.

Fermierii români susţin că preţurile cerealelor au scăzut la jumătate faţă de anul trecut în urma recoltelor bune obţinute în acest an, ceea ce nu le va permite să obţină profit dacă vor alege să vândă în această perioadă.

Producţia de grâu obţinută în 2013 se ridică la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, după cum a afirmat recent ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone, scrie Agerpres.

Daniel Botănoiu a declarat că preţul cerealelor din România este concurat de grâul şi porumbul din Rusia şi Ucraina, care au agriculturi puternic subvenţionate.

“Anul trecut grâul avea preţul de 1,2 lei pe kilogram, acum se vinde cu 0,6 lei. La porumb preţul era de 1,1 lei, acum este de 55 – 56 de bani. În felul acesta, chiar dacă s-au realizat producţii mai însemnate cantitativ, situaţia este mai proastă decât anul trecut”, a declarat fiermierul Nicolae Sitaru.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`