Coșul zilnic, mai scump pentru români decât pentru ceilalți europeni

Coșul zilnic, mai scump pentru români decât pentru ceilalți europeni
Rata inflaţiei a urcat la 13,76% în aprilie. Nu există produse care să se ieftinit față de aprilie 2021. Sursă foto: Pixabay

Un experiment Antena3 arată că românii achită aceleași sume pentru alimentele de bază, ca și germanii sau polonezii, însă evident au salarii minime de 3 sau chiar de 4 ori mai mici. Iată cât costă coșul de cumpărături.

Toate produsele de bază s-au scumpit, salarille au rămas la fel

În timp ce unii încearcă să se descurce cu veniturile pe care le au, alții au început chiar să renunțe la unele produse, pentru că pur și simplu nu au cu ce să le cumpere.

Unul dintre produsele pe care românii îl cumpără mai scump este cartoful.
Dacă în România prețul pentru 1 kg de cartofi este de 4 lei în Germania, prețul acestuia nu depășește 3 lei.

Laptele în România este chiar mai scump decât cel pe care îl găsim la nemți, diferența fiind de circa 1,5 lei.
Aceleași diferențe le întâlnim și la ouă sau roșii, astfel că în România suma pentru un coș cu 6 produse de bază ajunge la aproximativ 87 lei. În Germania pentru același coș ar trebui să achităm circa 93 lei, doar câțiva lei în plus, doar că salariile au mai mult de câțiva lei în plus.

Avem salariu de patru ori mai mic decât cei din vest

Dacă în România minimul brut este de 2.550 lei, în Germania avem 10.404 lei, adică aproape de 4 ori mai mare.

Motivul scumpirilor: guvernanții nu au mărit și salariile în paralel cu prețul produselor.
„Concret, în timp ce prețurile alimentelor de bază au crescut în medie cu 15 %. Și am văzut și produse ale căror prețuri au căzut și au crescut cu peste 40 %.

Creșterea salariilor nu a făcut față acestui avans al prețurilor. Practic, prețurile au crescut mult mai repede decât salariile, spre deosebire de alte țări din vest, unde veniturile au crescut ușor mai mult cu peste 10%”, spune Claudiu Vrânceanu, economist.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)