Covasna: Agricultorii afectaţi de secetă solicită certificate de forţă majoră de la CCI

Covasna: Agricultorii afectaţi de secetă solicită certificate de forţă majoră de la CCI
Foto: finantistii.ro

Agricultorii afectaţi de secetă, care se află în imposibilitatea de a-şi onora contractele pe care le-au încheiat cu partenerii, au solicitat Camerei de Comerţ şi Industrie să elibereze certificate de forţă majoră. Prin acestea, producătorii agricoli afectaţi de calamităţi naturale sunt scutiți de la plata daunelor sau a penalităţilor, conform lui Edler Andras, președintele CCI Covasna.

Andras a declarat că mai mulți cultivatori de cartofi şi sfeclă de zahăr au solicitat să li se elibereze astfel de certificate. Însă, deoarece mulți producători nu știu că există această opțiune, numărul celor care au făcut solicitările nu este foarte mare.

“Am început deja să eliberăm aceste certificate de constatare a forţei majore. (…) Este în atribuţiile Camerei de Comerţ să facă acest lucru. Astfel venim în sprijinul agricultorilor care au contracte de livrare încheiate cu diferite fabrici, dar care nu vor putea să-şi onoreze contractele ca urmare a secetei,” a declarat Edler Andras, citat de Agerpres.

Certificatul de forţă majoră se emite în baza Legii 335/2007 la solicitarea scrisă a agenţilor economici. Solicitarea se trimite Camerelor de Comerţ şi Industrie din România, sunt singurele instituţii abilitate legal să avizeze existenţa cazurilor de forţă majoră şi influenţa acestora asupra executării obligaţiilor contractuale. Potrivit Codului Civil, forţa majoră reprezintă orice eveniment “extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil” intervenit după naşterea obligaţiei, care face imposibilă executarea acesteia şi care înlătură răspunderea debitorului faţă de creditor.

Producătorii din toată țara au fost afectați în mod considerabil de seceta severă din această vară, culturile din multe zone fiind afectate în proporție de 70-80%, iar în cazurile foarte severe, chiar de 100%.