Cresc acțiunile EDF în timp ce Franța „se pregătește pentru o naționalizare de 8 miliarde de euro

Cresc acțiunile EDF în timp ce Franța se pregătește pentru o naționalizare de 8 miliarde de euro
Sursa foto: Freepik @senivpetro

Planurile guvernului francez de a cumpăra restul de 16% din gigantul energetic pentru a menține facturile la un nivel scăzut ar putea costa până la 10 miliarde de euro.

Acțiunile EDF au crescut imediat după anunțul prim-ministrului Borne

Acțiunile EDF au crescut în urma rapoartelor conform cărora guvernul francez este pregătit să plătească mai mult de 8 miliarde de euro (6,8 miliarde de lire sterline) pentru a naționaliza compania energetică.

Prim-ministrul Franței, Élisabeth Borne, a anunțat săptămâna trecută că intenționează să preia controlul total al grupului energetic în încercarea de a ține sub control facturile de electricitate în creștere galopantă ale gospodăriilor.

Costul cumpărării celor 16% din acțiunile EDF pe care guvernul nu le deține încă, plus orice obligațiuni convertibile în circulație, ar putea ajunge la 10 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Măsura anunțată a dus la o creștere a acțiunilor EDF cu până la 9,4% la începutul tranzacțiilor, înainte de a se stabiliza cu 6% mai sus, la 10,26 euro, evaluând compania la 39,7 miliarde de euro.

Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

EDF, care construiește centrala nucleară Hinkley Point C în Somerset, domină piața franceză de electricitate, țara depinzând de ea pentru energia nucleară. Producția nucleară a EDF a reprezentat 69% din aprovizionarea cu energie electrică a Franței în 2021.

Cu toate acestea, se așteaptă ca acest nivel de aprovizionare să scadă la cel mai scăzut nivel din ultimele peste trei decenii în acest an, din cauza unei combinații de lucrări de întreținere, realimentare și reparații la 12 reactoare din Franța.

Franța își procură aproximativ 17% din gazele naturale din Rusia

Guvernul francez încearcă să își reducă dependența de importurile de energie de peste hotare, în timp ce Europa se străduiește să mențină lumina aprinsă în această iarnă.

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a descris o întrerupere completă a gazului rusesc ca fiind „cel mai probabil scenariu”.

Franța își procură aproximativ 17% din gazele naturale din Rusia, dar nu este atât de grav afectată de întreruperea livrărilor precum vecinii săi, cum ar fi Germania.
În februarie, Macron a declarat că Franța va construi cel puțin șase noi reactoare nucleare în următoarele câteva decenii.

Urmăriți B1TV.ro și pe