Ce se întâmplă cu PLATA PENSIILOR românilor: Anunțul TERIBIL pentru TOŢI pensionarii

Ce se întâmplă cu PLATA PENSIILOR românilor: Anunțul TERIBIL pentru TOŢI pensionarii

După repetatele creșteri de salarii în domeniul bugetar, Guvernul a decis, de la 1 iulie, să crească pensiile cu 10%.
Din nefericire, economiştii atrag atenţia că această creștere a pensiilor va avea urmări negative pentru inflație.

„Și creșterea pensiilor de la 1 iulie afectează inflația. Noi vorbim despre o creștere a punctului de pensie de 10%. De unde am scos acel 10% și cum este el corelat cu performanța economică? Sau creșterile de salarii din domeniul bugetar. Sunt 20 și ceva la sută creșteri de salarii, potrivit ultimelor cifre de la INS în sectorul public. Ce legătură au ele cu productivitatea? Ne putem aștepta că aceste creșteri de venituri la modul general, care nu prea au legătură cu productivitatea, să se întoarcă cumva ca un efect de bumerang în creșteri de prețuri”, a explicat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, potrivit ziare.com.

În ceea ce privește inflația la finalul anului, expertul a subliniat că se așteaptă să ajungă la nivelul de 3,7%.

Și profesorul în economie Bogdan Glăvan consideră că majorarea pensiilor de la 1 iulie va duce, automat, la o creștere a prețurilor.
„Va avea exact același efect (majorarea pensiilor – n.red.) . Pensionarii cu mai mulți bani în buzunar se vor duce la piață și vor cumpăra diverse lucruri. Deci vor imprima o tendință de creștere a prețurilor”, a spus Bogdan Glăvan.

Cu toate acestea, el nu crede că rata inflației va crește mai mult decât este acum.
„Nu cred că vom avea o inflație mai mare, pentru că grosul injecţiei de bani, aceste creșteri care s-au produs în cea mai mare parte și-au epuizat efectele. Nu cred că această creștere a prețurilor rivalizează cu ce s-a întâmplat deja la nivel de cheltuieli salariale în ultimii doi ani.
Cred că vom avea în continuare o rată a inflației mult mai mare decât eram obișnuiți, banii își vor pierde în continuare puterea de cumpărare, dar nu cred că va fi mai mare decât este acum”, a precizat Bogdan Glăvan.

Urmăriți B1TV.ro și pe