Cristian Păun, analist economic: În România prețurile vor crește mai mult decât în alte țări. Inflația deja este mai mare decât în afară (VIDEO)

Cristian Păun, analist economic: În România prețurile vor crește mai mult decât în alte țări. Inflația deja este mai mare decât în afară (VIDEO)
Foto: Pixabay

În România prețurile vor crește mai mult decât în alte țări, a estimat analistul economic Cristian Păun, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Analistul economic Cristian Păun, pe B1 TV, despre problema inflației și creșterea prețurilor

„Inflația este un indice al prețurilor de consum, o medie. Faptul că astăzi vine INS și ne spune (că) inflația este 15%, pentru unii dintre noi inflația e mai mare, pentru unii mai mică, 15% este în medie. Depinde foarte mult ce introduci în coșul acela de consum și cât de mult au crescut prețurile pentru tine la acel coș de consum. Da, va dura mai mult și, din păcate, în România va dura mai mult decât în afară. Inflația foarte probabil să fie și mai mare decât în afară, deja este, pentru că dacă comparăm cu inflația în zona euro, noi avem 15%, în zona euro e la jumătate inflația. La noi, prețurile vor crește mai mult decât în alte țări”, a declarat expertul.

Întrebat despre estimările care sugerează că prețurile vor continua să crească, el a spus: „Există toate șansele să se întâmple acest lucru, pentru că noi ne uităm și la indicele prețurilor de producție și aici este jale. Vedem 50% către 60%, tot așa, pe medie, prețuri care cresc la tot ceea ce înseamnă materii prime, tot ceea ce înseamnă inputuri în procesul de producție. Acele prețuri încă nu au ajuns în prețurile de consum, urmează să vină, lunile următoare”.

„Încă nu vedem o rezolvare semnificativă a problemei gazelor pentru toamnă. Încălzirea este incertă în perioada de iarnă următoare. Din punctul meu de vedere, avem această problemă, iar la această problemă se mai poate adăuga una foarte probabilă, faptul că vor începe în curând sindicatele, vor începe în curând salariații să preseze pe creșterea salariilor și vom intra în această inflație păguboasă, adică să creștem salariile din motive de inflație și apoi inflația va crește din motive de salarii, deci este această spirală care va antrena și mai multă inflație pe termen ceva mai lung. Foarte probabil să înceapă”, a adăugat Cristian Păun

Urmăriți B1TV.ro și pe