Cum arată criza Evergrande. China are suficiente apartamente în care să încapă toată populația unor țări precum Germania, Franța și Canada

Cum arată criza Evergrande. China are suficiente apartamente în care să încapă toată populația unor țări precum Germania, Franța și Canada
Foto: Hepta.ro

În China există atât de multe proprietăți goale, cât să încapă populația țărilor precum Canada, Franța și Germania. Imobilele pot găzdui peste 90 de milioane de oameni. Sectorul imobiliar contribuie cu 29% din produsul intern brut al țării, iar criza ce a cuprins a doua cea mai mare companie de construcții din China este o mare provocare pentru președintele Xi Jinping.

Compania chineză de construcții a acumulat datorii de 300 de miliarde, ar putea afecta și economia globală, precizează o analizată realizată de Financial Times și publicată de Digi 24.

Criza Evegrande, o problemă ce ar putea avea efecte la nivel global

În august, 15 blocuri de apartamente au fost demolate, pentru că au rămas goale încă din 2013. Complexul numit Sunshine City II, rămăsese nelocuit, după ce dezvoltatorul a rămas fără bani.

Un altul a ajuns în aceeași situație după ce au fost descoperite mai multe nereguli la modalitățile de construcții.

Compania Evergrande, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din lume, trece printr-o criză de lichidități, iar astfel de situații și clădiri nelocuite de zeci de ani se pot întâlni peste tot în China.

Compania Chineză traversează o criză de simbolizează nu doar modul și rapiditatea cu care se pot destrăma imperiile imobiliare, cât și defectele modelului chinez de creștere a economiei.

Cererea, mult mai mică decât oferta în China

Piața imobiliarelor din China se confruntă cu un moment de saturație greu de imaginat. Imobiliarele din China contribuie, anual, cu 29% din produsul intern brut.

Totuși, expansiunea extrem de rapidă a companiilor a condus la o situație critică. Există mult mai multe oferte pe piață, comparativ cu cererea din China. Astfel, sute de mii de apartamente rămân goale, la stadiul de blocuri construite, dar nelocuite.

Situația care s-a creat în China este una dificlă, pentru că unul dintre cei mai mari piloni ai economiei chineze ar putea să renunțe la rolul său principal, de motor al creșterii economice, având în vedere că piața este deja suprasaturată.

China are proprietăți goale cât să găzduiască Franța, Canada și Germania

Potrivit analizei de la Digi 24, China are suficiente imobile goale cât să găzduiască 90 de milioane de persoane, mai exact populația din Franța, Germania și Canada.

Mai mult decât atât, acestora li s-ar putea alătura și Italia și Marea Britanie.

Dimensiunile unele locuințe în China sunt realizate pentru a asigura confortul unei familii de cel puțin trei membrii. Potrivit estimării publicate în Financial Times, ar fi vorba despre 3 miliarde de metri pătrați, fiind o suprafață ideală care să asigure locuințele pentru 30 de milioane de familii.