Cum reușesc oligarhii lui Vladimir Putin să-și ascundă averile. Schemele cu artistul de tatuaje și contabilul elveţian

Cum reușesc oligarhii lui Vladimir Putin să-și ascundă averile. Schemele cu artistul de tatuaje și contabilul elveţian
În imagine: Suleiman Kerimov, unul dintre principalii oligarhi ai lui Vladimir Putin. Sursă foto: Hepta - Iliya Pitalev

O investigaţie jurnalistică arată tertipurile la care a apelat oligarhul rus Suleiman Kerimov pentru a-şi ascunde uriaşa avere și pune sub semnul întrebării eficienţa sancțiunilor occidentale impuse magnaţilor şi politicienilor ruşi.

Cum își ascunde averea oligarhul rus Suleiman Kerimov

Documente secrete consultate de BBC, după scugerea de informații cunoscută sub numele de Pandora Papers, arată cum a reușit Suleiman Kerimov, unul din principalii oligarhi ai lui Vladimir Putin, să tranzacţioneze sute de milioane de dolari fără a putea fi identificat drept beneficiar final al tranzacțiilor.

Kerimov a fost arestat în Franţa, în noiembrie 2017, pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, după ce a achiziționat mai multe proprietăţi de lux pe Riviera Franceză, între 2006 şi 2010.

De exemplu, o vilă a fost vândută în 2008 cu 35 milioane de euro, dar procurorii francezi au descoperit că preţul real a fost de 127 milioane de euro. Vila a fost vândută companiei elveţiene Swiru Holding, al cărei proprietar era Alexand Studhalter, un contabil elveţian. Acesta figura ca proprietar în actele altor patru imobile de lux, care au ajuns apoi în proprietatea fiicelor lui oligarhului.

Procurorii au acuzat că Studhalter era un paravan pentru Kerimov, adevăratul proprietar. Numai că o curte de apel franceză a respins acuzaţiile. În 2010, compania elveţiană a recunoscut acuzaţia de evaziune fiscală şi a acceptat să plătească o amendă de 1,4 milioane de euro.

O schemă similară a fost folosită şi în cazul unor tranzacţii în cartierele rezidenţiale de lux din Londra, compania implicată fiind tot Swiru Holding.

Alte tranzacţii dubioase au fost făcute prin intermediul lui Renato Coppo, un artist de tatuaje elveţian, proprietar al unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice. Administratorul companiei era tot Swiru Holding. În 2013, firma lui Coppo a transferat 100 de milioane de dolari către o firmă despre care se presupune că e controlată de oligarhul Kerimov.

De precizat că oligarhul rus era vizat de sancţiunile SUA încă din 2018.

Dubii că sancțiunile Occidentului contra oligarhilor ruși chiar funcționează

În perioada 2010 – 2015, au fost raportate către autorităţile americane tranzacţii suspecte de 700 de milioane de dolari, dar instituţiile bancare nu au reușit să identifice proprietarii reali.

În acest context, există dubii că Vestul reușește să impună cu adevărat sancțiunile anunțate împotriva oligarhilor și politicieilor ruși.

De altfel, recent, președintele ucrainean Volodimir Zeleneski a susținut că Rusia reușește să evite sancțiunile. El a acuzat apoi Occidentul că știe acest lucru.

Zelenski le-a cerut politicienilor din Vest să nu se mai teamă de Rusia și a amintit că fix această greșeală i-a permis lui Adolf Hitler să declanșeze al Doilea Război Mondial: „Aşezaţi-vă în faţa oglinzii în fiecare zi şi întrebaţi-vă: aţi fi putut face ceva? Sau aţi fost incapabili să faceţi ceva?”.

Urmăriți B1TV.ro și pe