Euro se apropie periculos de pragul de 5 lei. Analiză Reuters: Analiştii se aşteaptă la deprecierea cu 1,5% a monedei naționale în 2020

Euro se apropie periculos de pragul de 5 lei. Analiză Reuters: Analiştii se aşteaptă la deprecierea cu 1,5% a monedei naționale în 2020
Foto: pixabay.com

Îngrijorările privind depreciere tot mai accentuată a monedei naționale continuă se se mențină și pentru anul următor. După ce leul a atins valori record în raport cu moneda euro la finalula acestui an, analiștii prevăd o depreciere cu 1,5% și pentru 2020.

O analiză realizată de Reuters a arătat că majoritatea analiştilor intervievaţi se aşteaptă ca leul românesc să se deprecieze cu 1,5% anul viitor ajungând la un curs de schimb 4,85 lei pentru un euro, din cauza îngrijorărilor cu privire la deficitul bugetar şi cel al balanţei comerciale.

Ultimul curs valutar oficial anunțat de către Banca Națională, cel din 4 decembrie, cotează un euro la 4.7744 Lei.

Încetinirea ritmului de creştere este un factor important care afectează monedele din regiune, lovite, în cursul acestui an, de creşterea riscurilor globale, precum tensiunile comerciale dintre SUA şi China sau modul neclar în care se va face ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Monedele statelor din Europa Centrală vor avea dificultăţi în a se aprecia în cursul anului următor, coroana cehă urmând să fie singura monedă care ar urma să înregistreze un mic câştig, arată rezultatele unui sondaj publicat joi de Reuters.

Tags: