Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că băncile centrale au ajuns într-o situație cum n-au mai fost în ultimele decenii, căci s-au suprapus mai multe probleme: criza energetică, ruperea lanțurilor de aprovizonare și războiul declanșat de Rusia. Acesta a mai spus că băncile centrale nu credeau că inflația va urca așa mult și nu credeau în persistența inflației.
Băncile centrale au trebuit, astfel, să ia măsuri care să țină sub control inflația, dar, în același timp, să nu ducă la creșteri uriașe ale ratelor bancare. Chiar și așa, o creștere a ROBOR și IRCC nu avea cum să fie evitată, așa că oamenii au ajuns să plătească rate mai mari.
În opinia lui Dăianu, cel mai bine ar fi ca oamenii să-și măsoare posibilitățile financiare și să aibă o rată fixă, judecată pe termen lung, așa încât să nu fie foarte afectați de astfel de șocuri.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Acum această criză energetică s-a combinat cu ruperea unor lanțuri de aprovizionare. Această fractură a lanțurilor de aproizionare e o moștenire a pandemiei. Deci pandemia a fost iar un șoc global, teribil. Acum avem această nenorocire la graniță care are reverberații în economia globală și care privește nu doar aprovizionarea cu energie, ci și cu alimente de bază, cu cereale.
Toate acestea au alimentat inflația și băncile centrale s-au găsit, pentru prima dată de câteva decenii, într-o situație atât de inconfortabilă: știm că, de fapt, principala cauză a inflației foarte înalte e pe latura ofertei, producției – fiindcă avem șocul la energie, rupere de lanțuri de aprovizionare, avem război – și trebuie să facă ceva, dar nu pot nici să însăprească politicile monetare așa încât să ducă ratele de politică monetară la niveluri real pozitive, adică ratele să fie peste inflație.
Ce ar fi însemnat ca BNR sau alte bănci centrale să ducă ratele de politică monetară la 20%? Oamenii scrâșnesc din dinți și suferă acum când ROBOR e unde e… Ar fi aruncat țara în aer!
Sunt și voci, oameni cu ochelari de cal, care gândesc în previziunea unui monetarism simplist și rudimentar, anume: când inflația e la un anumit nivel, trebuie să duci rata de politică monetară la un nivel real pozitiv. Era o nebunie! Dar băncile centrale erau obligate să înăsprească politicile monetare”, a declarat Dăianu.
Președintele Consiliul Fiscal a abordat și problema creșterii rapide a ROBOR și IRCC, care a dus la creșterea ratelor la bănci: „Ce se întâmplă acum e un șoc care e rar la scara istoriei. Mișcări de o asemenea amplitudine sunt foarte rare. Ca să te duci de la ROBOR și IRCC cum erau la începutul lui 2022 și cum sunt acum… Această mișcare a fost foarte rapidă și de mare amplitudine. A fost un șoc. Șocul a fost și al băncilor centrale, că ele nu credeau că inflația va urca așa mult și nu credeau în persistența inflației. Au fost subestimate efectele ruperii lanțurilor de aprovizionare. Cine își imagina că Rusia va intra în Ucraina? O fi fost unele informații, dar acestea nu circulă pe canalele publice și poate s-a mizat pe faptul că rușii nu vor comite acest pas nesăbuit. Războiul e ceva foarte grav și efectele sunt bănuite și nebănuite”.
Daniel Dăianu a susținut că ideal ar fi ca oamenii să aibă o rată fixă a creditelor: „Cel mai bine e să ai o rată fixă. Oamenii să-și măsoare posibilitățile și să aibă o rată fixă, judecată pe un ciclu lung, așa încât să poată plăti și să nu suporte șocurile legate de schimbările economice”.
„Dar își poate cineva planifica veniturile pe 30 de ani? Ce se poate face e ca, în ce privește ROBOR-ul și condițiile monetare, BNR – și a încercat – să fie mai fermă cu băncile. Și băncile ar trebui să înțeleagă că clientela trebuie protejată mai ales în vremuri așa dificile și trebuie să accepte restructurări, uneori să accepte profituri inferioare”, a mai declarat Daniel Dăianu, pentru B1 TV.