De ce avem cel mai slab leu din istorie. Explicații de la BNR: „Există în mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial”

De ce avem cel mai slab leu din istorie. Explicații de la BNR:  Există în mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat că Leul a atins joio cotaţie minimă record în condițiile în care are loc o creștere a presiunii pe curs care vine din deficitul comercial. La aceasta se adaugă importurile aferente Black Friday şi situaţia deficitului bugetar.

„Există în mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial. Am publicat recent noile date care arată o accentuare a deficitului comercial. Deci un necesar de valută pentru schimburile comerciale crescut. Să nu uităm că în această perioadă avem şi evenimente comerciale care aduc importuri suplimentare, apropo de Black Friday zilele acestea, cu volume foarte mari de tranzacţii anunţate cu bunuri din import. Acesta este o situaţie de fond care a dus la această evoluţie a cursului, care, în cifre absolute e totuşi marginală. În plus, e necesară clarificarea situaţiei bugetare care pare mai complicată decât se anticipa”, a spus Dan Suciu, potrivit Agerpres.

Leul s-a depreciat joi cu 0,34 bani (0,07%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4.7669 lei/euro.

Tags: