De ce vor crește tarifele pentru colectarea gunoiului în toată ţara

De ce vor crește tarifele pentru colectarea gunoiului în toată ţara
De ce vor crește tarifele pentru colectarea gunoiului vor creşte în toată ţara, sursă foto: captură YT

Tarifele pentru colectarea gunoiului vor creşte în toată ţara. Totul din cauza unor noi modificări legislative care prevăd colectarea separată a deşeurilor în absolut toate localităţile, dar şi construirea unor insule ecologice digitalizate.

Primăriile vor trebui să monteze insule ecologice digitalizate, dotate cu recipiente dedicate pentru hârtie, metal, plastic sau sticlă

Primăriile din țară vor trebui să vină cu modificări importante privind modul în care se colectează deșeurile.

Pe de o parte, acestea trebuie să implementeze un sistem de gestionare pe patru fracții a deșeurilor formate din stații de transfer și stații de sortare.

Totodată, fiecare primărie va trebui să intervină în unitatea administrativ-teritorială prin montarea unor insule ecologice digitalizate, dotate cu recipiente dedicate pentru hârtie, metal, plastic sau sticlă.

Până la 1 ianuarie 2025, primăriile vor fi nevoite să implementeze colectarea separată a deșeurilor textile, dar și pe cea a deșeurilor periculoase provenite din deșeuri menajere.

Tarifele pentru toate aceste servicii de salubrizare vor fi stabilite de o singură instituție, mai exact de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Fiecare operator de salubritate publică trebuie să trimită către ANRSC o listă de prețuri pentru fiecare serviciu prestat și să spună câți bani își dorește pentru serviciul de ridicare a deșeurilor, de tratare sau de sortare, în funcție de ce serviciu prestează pentru fiecare primărie în parte.

Totodată, UAT-urile au 45 de zile la dispoziție, începând cu această lună să înceapă recalcularea tarifelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe