Doar covrigii se ieftinesc: Produsele de patiserie proaspătă, precum checul și cozonacul, vor avea în continuare un TVA de 24%

Doar covrigii se ieftinesc: Produsele de patiserie proaspătă, precum checul și cozonacul, vor avea în continuare un TVA de 24%
Foto: gazetadenavodari.ro

Produsele de patiserie proaspătă precum cozonacul și checul nu vor fi afectate direct de reducerea TVA, a anunțat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Există deja un cod CAEN, 1071, dacă nu mă înşel, la care se va aplica TVA redusă, dar din acel cod CAEN vor fi exceptate produsele de patiserie proaspete, deci cozonacul, checul şi alte produse care intră în această categorie, vor avea tot TVA de 24%. În categoria celor care vor fi exceptate intră, în primul rând, pâinea de toate categoriile, în al doilea rând covrigii, minibaghetele, cornurile, deci produse care nu sunt catalogate ca fiind proaspete„, a declarat ministrul.

Altfel spus, ordonanţa de modificare a Codului Fiscal aprobată de Guvern reduce TVA pentru livrarea tuturor sortimentele de pâine, precum şi pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN 1071, făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, triticum spelta, grâu comun, meslin şi secară.

Potrivit Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), scăderea prețurilor la raft la pâine și produse de panificație va fi proporțională cu reducerea TVA pentru această categorie, de la 24% la 9%.

Ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă de subconsum şi suntem cu toţii de acord că o cotă mare de TVA este o frână în creşterea consumului şi implicit a bunăstării cetăţenilor. (…) Marii retaileri îşi propun să întreprindă toate demersurile care le stau la îndemână pentru ca preţurile de la raft să scadă în mod efectiv cu acelaşi procent cu care va scădea cota taxei. Ne exprimăm speranţa că această măsură va fi urmată de reducerea taxei pe valoarea adăugată la toate produsele, în aşa fel încât să se relanseze creşterea economică care a avut atât de mult de suferit printr-o cotă mare de TVA„, au afirmat rerpezentanții AMRCR.

Tags: