Economistul Mircea Coșea anunță dezastrul pentru România: „Cifrele care ni se prezintă sunt false. Vor avea loc, probabil, niște mișcări sociale” (VIDEO)

Economistul Mircea Coșea anunță dezastrul pentru România: „Cifrele care ni se prezintă sunt false. Vor avea loc, probabil, niște mișcări sociale (VIDEO)
Foto: Chris Slupski (Unsplash.com)

Mircea Coșea anticipează dezastrul pentru România, în baza inflației explozive și a politicilor eșuate ale Guvernului. Economistul și-a exprimat punctul de vedere în emisiunea „Se întâmplă acum”, moderată de către Tudor Barbu.

Cu o creștere accelerată a tarifelor la facturi, se anunță un nou val de scumpiri pentru produse și servicii, pe lângă povara consumatorului casnic. Mircea Coșea a subliniat faptul că este vorba despre „o cădere de ansamblu” a țării.

„Dacă facturile rămân la valoarea pe care o cunoaștem acum, acel consumator vulnerabil va fi la o proporție de 40-50% din populația României, având în vedere veniturile pe care le au. Este o problemă foarte, foarte gravă.

Se adaugă o cădere foarte importantă a întregii economii românești, care nu va putea să suporte, din punct de vedere al firmelor costul acestei energii. Degeaba se vorbește atât despre programul de vaccinare, pentru că spitalele nu vor putea să asigure tratamentul celor bolnavi, deci este o cădere de ansamblu a țării, care va genera, probabil, niște mișcări sociale. Noi nu avem nici PNRR, nici un buget care să ne asigure o viață normală, dar avem niște deficite atât de mari…”, a declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Mircea Coșea: „PIB-ul a crescut nu pentru că am produs mai mult, ci pentru că este inflație”

De decenii întregi, România nu este capabilă să valorifice producția internă, respectiv potențialul economic, ceea ce-l nemulțumește și mai tare pe economistul Mircea Coșea.

„Deficitul balanței comerciale este enorm, importăm enorm, pentru că nu putem să valorificăm producția noastră, aruncăm pe câmp zarzavaturile pe care țăranii la plantează. Este o crimă economică acest lucru, atunci când ai resurse, să le arunci. Nu avem capacitatea de a reduce aceste împrumuturi enorme.

Deficitul contului curent este din ce în ce mai mare. Cifrele care ni se prezintă, adică deficitul contului curent, deci rata de îndatorare, care nu a depășit 50% din PIB, este falsă. PIB-ul a crescut nu pentru că am produs mai mult, ci pentru că este inflație. Este o situație foarte gravă”, a mai transmis Coșea.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.