Emil Boc ajută firmele cu datorii: Plătești principalul și dobânda, te iertăm de plata penalităților de întârziere

Emil Boc ajută firmele cu datorii: Plătești principalul și dobânda, te iertăm de plata penalităților de întârziere

Premierul Emil Boc a declarat, luni, la emisiunea „Sub semnul întrebării”, că una dintre varinatele prin care guvernul ar putea ajuta întreprinzătorii să depășească greutățile cauzate de criză ar putea fi scutirea de la plata majorărilor acumulate la datoriile către bugetul de stat, dacă firmele vor achita datoria inițială și dobânda până la 31 decembrie 2011. Acest lucru va fi realizat prin anticipată modificare a Codului Fiscal, dacă va fi obținut avizul de la Oficiul Concurenței, a declarat Boc.

„Foarte multe firme au acumulat datorii. La datorii s-au acumulat penalități și practic foarte multe sunt în imposibilitatea de a funcționa datorită poverii pe care o au cu aceste penalități de întârziere care sunt foarte mari. Propunerea pe care o facem este următoarea: Să spunem că o firmă are o datorie de un milion de lei la stat. Din care 70%  reprezintă principalul, adică datoria efectivă de plată, plus dobânda, și 30% sunt penalități de întârziere, că n-a plătit la timp ce avea de plătit. Noi spunem în felul următor: ai un milion de lei datorie. Dacă până în 31 decembrie 2011 îți plătești principalul, și dobânda, te iertăm de plata penalităților de întârziere”, a anunțat premierul.

Emil Boc: Firmele ar putea fi iertate de penalitățile de întârziere la datoriile către stat

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_10211').select();" id="embed_text_10211" />

Premierul a mai declarat că Executivul încearcă să găsească o posibilitate pentru a oferi companiilor posibilitatea de a achita datoriile principale înainte de a chita acesoriul, înlocuind astfel sistemul actual în care când achiți datoriile firmei Fiscul ia întâi penalitățile.

„Studiez şi vreau să găsesc toate modalităţile prin care să ajutăm firmele ca atunci când au de plătit la bugetul de stat, în primul rând să plătească principalul şi nu accesoriul. Ce înseamnă în termeni obişnuiţi: firmele au de plătit 10 lei, dacă nu îi plătesc la timp, au penalităţi de întârziere. Când mergi să achiţi la Fisc, Fiscul ia mai întâi penalităţile în ordinea istorică, îţi ia datoria cea mai veche şi penalităţile, iar principalul rămâne şi generează pierderi. Vreau ca omul să aibă posibilitatea să aleagă principalul, ca să poată curma sursa penalităţilor”, a concluzionat Boc.
 

Boc: Firmele au datorii pe care nu le pot achita din cauza crizei

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_10215').select();" id="embed_text_10215" />