Erste, pierderi de 1,48 miliarde euro în primele nouă luni ale anului, pe fondul costurilor pentru reducerea creditelor neperformante

Erste, pierderi de 1,48 miliarde euro în primele nouă luni ale anului, pe fondul costurilor pentru reducerea creditelor neperformante
Foto: erstegroup.com

Grupul Erste a raportat pentru primele nouă luni din acest an o pierdere de 1,48 miliarde de euro, pe fondul costurilor de risc provizionate pentru reducerea portofoliului de credite neperformante, inclusiv pentru România, se arată în raportul financiar al grupului.

În primele nouă luni, venitul net din dobânzi s-a redus la 3,56 miliarde de euro, în special pe fondul ratei scăzute a dobânzilor din mediul bancar şi al efectelor de curs valutar.

Prin comparaţie, în perioada corespunzătoare a anului trecut venitul net din dobânzi a fost de 3,51 de miliarde de euro.

Venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 1,37 miliarde de euro în intervalul ianuarie-septembrie, faţă de 1,34 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită îmbunătăţirii gestionării activelor.

Rezultatul net din tranzacţionare a coborât la 166,5 milioane de euro, de la 184,2 milioane de euro, în timp ce venitul operaţional a scăzut cu 2,8%, la 5,11 miliarde.

„Rezultatele noastre pentru primele nouă luni din 2014 respectă estimările pe care le-am făcut în vară. Am trecut fără probleme testele de calitate a activelor şi testele de stres realizate de Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană, în pofida estimărilor utilizate pentr unele dintre pieţe noastre din Europa Centrală şi de Est, în special pentru Cehia şi Croaţia. Nu aşteptăm provizioane suplimientare. Am redus creditele neperformante cu mai mult de 1 miliard de euro în comparaţie cu anul trecut”, a declarat Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, citat în comunicatul Erste Bank privind rezultatele financiare la nouă luni.

Tags: