Evoluții suspecte ale monedei naționale: Euro a sărit de pragul psihologic de 4,80 pe timpul nopții. Atac speculativ sau consecință a creșterii deficitului bugetar?

Evoluții suspecte ale monedei naționale: Euro a sărit de pragul psihologic de 4,80 pe timpul nopții. Atac speculativ sau consecință a creșterii deficitului bugetar?
Foto: pixabay.com

UPDATE:Banca Națională a României (BNR) a afișat un curs de referință în foarte ușoară scădere față de ziua precedentă. Astfel, euro este cotat joi la4.7788 Lei (cu 0,0004 mai puțin decât miercuri).

Piața interbancară a suferit evoluții alarmante în noaptea de miercuri spre joi când euro a crescut puternic și a depășit pragul psihologic de 4,8 lei. Acesta s-a mai redresat puțin la orele dimineții, euro fiind cotat, în jurul orei 9, la o valoare de 4,79. Această scădere a venit după deschiderea pieții interbancare din România.

Depăşirea pragului psigologic de 4,8 lei în toiul nopţii nu este o chestiune total neprevăzută de statul român, fiind o perioadă perfectă pentru atacuri speculative deoarece Banca Națională nu poate interveni pe timpul nopții.

„Nouă cel mai mult ne e frică de un atac noaptea. Şi asta s-a întâmplat atunci când s-a dus euro de la 4.72 la 4.76 lei!”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în timpul unor audieri în Parlament, în februarie.

În mai multe conferinţe, guvernatorul BNR a explicat că atacurile de noapte sunt periculoase deoarece pot fi ordonate de pe pieţele externe, în special cele din America.

Aceste evoluții vin și pe fondul anunțului făcut de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a arătat, miercuri, că deficitul bugetar oficial este la 4,3%, pentru ca apoi să revină şi l-a crescut la 4,4%.

BNR a afișat miercuri un curs de referință de 4.7792 lei pentru un euro. Pe 21 noiembrie euro a atins maximul istoric în faţa leului (4,7808 lei/euro)