EXCLUSIV // Deprecierea leului nu iartă. Se anunță alimente și credite la bănci mai scumpe

EXCLUSIV // Deprecierea leului nu iartă. Se anunță alimente și credite la bănci mai scumpe
foto: inform.tmforum.org

Cursul euro bate record după record. BNR a anunțat vineri, 25 septembrie, un curs de referință de 4,8750 lei pentru un euro. Adrian Bența, consultant fiscal, a comentat pe marginea acestui subiect, pentru B1.ro.

Cetățenii români vor plăti mai mult pentru produsele alimentare de import. De asemenea, vor scoate mai mulți bani din buzunar și pentru plata creditelor și a facturilor, atenționează economistul.

„Grav nu este că a crescut moneda euro cu 2-3 bani, ci trendul, pentru că se accentuează această creștere a cursului de timp. Milioane de cetățeni sunt afectați de acest lucru.

Se va scumpi mâncarea – nu neapărat mâine sau poimine, ci în timp. Importăm foarte multe produse alimentare din comunitate. Se vor scumpi utilitățile, cine are rate în euro va plăti mai mult. Toate acestea se strângîn timp, tendința este de depreciere.

Dacă comparăm deprecierea cursului de schimb curata inflației, cursul de schimb s-a depreciat mai lent, dar tendința generală este de depreciere”, a declarat Adrian Bența pentru B1.ro.

Cum ar putea acționa executivul

Problema deprecierii leului este destul de veche și se bazează pe niște mecanisme bine împământenite. În aceste condiții, oprirea trendului pe termen scurt și mediu este puțin probabilă.

„Pe o perioadă de câțiva ani nu ai ce să faci, pentru că în acest moment, structura economiei românești este de consum. Trendul se va schimba doar în momentul în care ne vom îndrepta către un echilibru comercial, adică vom exporta aproape la fel de mult cât vom importa. Dacă vom exporta chiar mai mult, cu atât mai bine, dar până atunci, șansele sunt minime să existe vreo schimbare”, a mai precizat Adrian Bența pentru B1.ro.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE