EXCLUSIV // Patronatele din Energie, critici dure la adresa OUG 114: “Nu a făcut nimic altceva decât să distorsioneze piața și să ne arunce înapoi în timp”

EXCLUSIV // Patronatele din Energie, critici dure la adresa OUG 114: “Nu a făcut nimic altceva decât să distorsioneze piața și să ne arunce înapoi în timp”
Daniel Apostol/sursa foto: Facebook

EXCLUSIV // Daniel Apostol, director de Relații Externe FPPG, a vorbit în exclusivitate pentru B1.ro despre efectele negative pe care Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 le-a provocat asupra liberalizării pieței energiei din România.

În contextul conferinței organizată joi de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) cu ocazia lansării studiului Starea sistemului de impozitare specific sectorului upstream al gazelor naturale din România, Daniel Apostol a explicat că OUG 114 a lovit atât în investitori, cât și în consumatori. De asemenea, de suferit ar fi avut inclusiv bugetul de stat.

“Opinia FPPG este simplă. Ordonanța 114 așa cum a fost introdusă nu a avut nici un efect pozitiv nici asupra societății în ansamblu, nici asupra industriei și nici măcar asupra bugetului de stat. Nu a făcut nimic altceva decât să distorsioneze piața și să ne arunce înapoi în timp, într-un calendar asumat de noi ca stat pe calea liberalizării pieței energiei, în general. În particular, despre liberalizarea pieței energiei, peste tot în lume se constată că acolo unde piața funcționează liber nedistorsionată de angajamanete politice sau de constrângeri administrativ-politice, ajunge să se regleze relația dintre producător, furnizor și consumator, statul veghind la buna funcționare a acestei relații, luându-și partea prin taxare, prin fiscalitate. Intervenția asupra acestui lanț prin intermediul ordonanței 114 a produs o distorsiune pentru că a produs mai multă presiune pe producătorii autohtoni. Pe lanțul economic energia ajunge în continuare scumpă la consumatorul casnic, nu rezolvă problema consumatorului vulnerabil. Noi credem că o liberalizare completă, deplină a pieței energiei este benefică pentru toate părțile implicate”, a declarat Daniel Apostol.

StudiulStarea sistemului de impozitare specific sectorului upstream al gazelor naturale din România prezintăprintre altele obstacolele majore identificatepe piața românească a gazelor naturale. Acesteanu sunt independente ci interconectate, cauzate atât de factori interni, cât și geopolitici

„Interconexiunile limitate cu piața gazelor naturale din UE limitează lichiditatea pieței angro din România. Incapacitatea de a accesa un preț stabil prin intermediul unei piețe angro lichide și profunde împiedică în mod direct comercianții cu amănuntul să ofere prețuri competitive clienților non-casnici (acest segment fiind complet dereglementat). În ceea ce privește clienții casnici, lipsa unui preț stabil pe piața gazelor naturale este o adevărată problemă, deoarece costul efectiv al comercianților de aprovizionare cu materie primă nu este întotdeauna inclus în tarifele reglementate menționate în secțiunea de mai sus.

În plus, această lipsă de transparență și predictibilitate limitează drastic concurența în acest segment de piață. Lipsa unei protecții adecvate a consumatorilor vulnerabili limitează acceptabilitatea politică de a lega tarifele pentru clienți casnici de prețurile de pe piața angro a gazelor naturale, ceea ce perpetuează nevoia de tarife netransparente și artificial reglementate, care reduc atractivitatea pieței cu amănuntul pentru noi jucători. Astfel, toate aceste obstacole, luate împreună, au un impact negativ asupra prețului gazelor naturale pentru consumatorii finali din România. Aceste obstacole trebuie să fie depășite împreună, nu în mod individual”, este una dintre concluziilestudiului.