Exodul forței de muncă din Ucraina afectează economiile emergente din Europa

Exodul forței de muncă din Ucraina afectează economiile emergente din Europa
Foto simbol: Pixabay

Întreprinderile se confruntă cu locuri de muncă rămase neocupate în timp ce muncitorii ucraineni pleacă la război, arată Reuters.

Zeci de mii de angajați din Ucraina s-au întors acasă, la război

Șantierele de construcții, liniile de asamblare a fabricilor și depozitele din Europa Centrală se străduiesc să ocupe posturile vacante după ce zeci de mii de bărbați ucraineni au renunțat la locurile de muncă pentru a se întoarce acasă, la război.

Muncitorii ucraineni au ajuns în Europa Centrală în ultimul deceniu – atrași de salarii mai mari – ocupând locuri de muncă care nu erau suficient de bine plătite pentru muncitorii locali în construcții, industria auto și industria grea.

Mulți dintre acești muncitori s-au întors acasă pentru a ajuta la efortul de război de la invazia Rusiei din 24 februarie, agravând puternic deficitul de forță de muncă în unele dintre cele mai industrializate economii europene.

Reuters a vorbit cu oameni de afaceri, recrutori, organisme industriale și economiști din Polonia și Republica Cehă, care au declarat că plecarea muncitorilor ucraineni a dus la creșterea costurilor și la întârzieri în comenzile de producție și în construcții.

Polonia și Republica Cehă au rămas fără cel mai mare grup de lucrători străini

Înainte de războiul din Ucraina, ucrainenii reprezentau cel mai mare grup de lucrători străini din Europa Centrală. Polonia și Republica Cehă au primit aproximativ 600.000 și, respectiv, peste 200.000 de lucrători ucraineni, potrivit grupurilor comerciale din industrie.

Grupul comercial al angajatorilor polonezi, care reprezintă 19.000 de companii, estimează că aproximativ 150.000 de muncitori ucraineni, majoritatea bărbați, au părăsit Polonia de la începutul războiului.

După ce Banca Centrală Europeană a declarat în iunie că afluxul de refugiați ucraineni ar trebui să atenueze deficitul de forță de muncă din zona euro, în economiile industrializate ale Europei din afara blocului monetar pare să se întâmple contrariul.

Evident că femeile și copiii refugiați din Ucraina nu sunt potriviți pentru locurile de muncă rămase goale

Sutele de mii de refugiați ucraineni, majoritatea femei și copii, care au sosit în regiune nu sunt candidați potriviți pentru locurile de muncă vacante. Adesea, locurile de muncă sunt în industrii solicitante din punct de vedere fizic, cum ar fi construcțiile, producția sau turnătoriile.

De la instruirea femeilor refugiate pentru a conduce stivuitoare până la recrutarea de noi lucrători din Asia, companiile se străduiesc să găsească modalități inovatoare de a umple golurile din forța de muncă, au declarat mai mulți directori ai companiilor pentru Reuters.

Dar pentru multe întreprinderi care se străduiesc să se recupereze de pe urma impactului economic al pandemiei COVID, și care se confruntă acum cu creșteri abrupte ale costurilor energiei și cu inflația postbelică, lipsa bruscă de forță de muncă reprezintă o provocare majoră.

„Pierderea muncitorilor ucraineni a agravat problemele cu care se confruntă companiile”, a declarat pentru Reuters Radek Spicar, vicepreședinte al Federației Cehe a Industriei, pentru Reuters. „Companiile spun că nu pot acoperi toată cererea din partea partenerilor comerciali: livrează cu întârzieri și plătesc penalități.”

Țările cu industrie puternică sunt acum în încurcătură

Cu o producție industrială care contribuie cu 30% din PIB, Cehia este cea mai industrializată țară din UE. Polonia o urmează îndeaproape, cu 25%.

Economistul șef al BNP Paribas Bank Polska, Michal Dybula, a declarat că este clar că pierderea lucrătorilor ucraineni va afecta economia poloneză – a șasea ca mărime din Uniunea Europeană – cel puțin pe termen scurt, pe baza atât a datelor economice, cât și a conversațiilor. cu întreprinderile locale.
Indicele prețurilor de producție – o măsură a inflației pentru întreprinderi – a ajuns la aproape 25,6% în iunie în Polonia și la 28,5% în iunie în Republica Cehă.

Deficitul forței de muncă a forțat companiile să regândească modul în care lucrează și să se orienteze spre țări precum Mongolia și Filipine, unde problemele legate de limbă, călătorie și vize fac dificilă ocuparea rapidă a posturilor vacante.

Urmăriți B1TV.ro și pe