Fabrica de zahăr Luduș, cumpărată de către doi investitori români independenți

Fabrica de zahăr Luduș, cumpărată de către doi investitori români independenți
Sursa foto: jcomp/Freepik

Fabrica de zahăr Luduș va fi vândută de către  grupul francez Tereos către doi investitori români independenți: Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache. Tranzacția ar urma să fie finalizată săptămâna viitoare, potrivit unui comunicat al grupului cooperativ francez.

Tereos anunțase anterior că intenționa să-și închidă fabrica cu o tradiție de peste 60 de ani, ceea ce ar fi încheia contractele a peste 300 de fermieri români care furnizau sfecla de zahăr.

„Este un proiect curajos pe care l-am întreprins cu obiectivul de a revigora producția de zahăr din țară, în acest an. În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern. Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece sfecla de zahăr din campania de toamnă 2023, în regiunea Luduș, urmează să fie contractată în curând. Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de producători din regiune că suntem deschiși colaborării și, de asemenea, vrem să îi asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă” – a afirmat Mihaela Neagu, una dintre investitorii care urmează să preia fabrica de zahăr de la Luduș.

Fabrica de Zahăr de la Luduș a fost deschisă în anul 1960. Grupul Tereos deținea fabrica de zahăr de la Luduș din 1992, însă in 2014 s-au înregistrat pierderi constante. În 2021, Tereos, al doilea producător de zahăr la nivel mondial, a decis să renunțe la fabrica sa de la Luduș, ca urmare a lipsei de perspective în producția de zahăr din sfeclă și a deficitului tehnologic al unității mureșene.

Fabrica de la Luduș reprezenta, în anul 2021, 40% din capacitatea de procesare de sfeclă de zahăr din România. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de Economica, fabrica de la Luduș are o capacitate de procesare de 4.000 de tone de sfeclă de zahăr pe zi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de procesare de 440.000 de tone pe campanie.

Statul român ar fi putut fi un investitor

După ce francezii au anunțat închiderea fabricii de la Luduș, în anul 2022, ministrul de atunci al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spunea că ar fi vrut ca statul să preia unitatea de producție, pentru a salva activitatea fermierilor care livrau sfecla de zahăr.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)