EXCLUSIV // Fenomenul GameStop, cruciada micilor investitori împotriva baronilor de pe Wall Street. Dragoș Cabat: Au încercat să blocheze monopolul pe care îl au marile firme de investiții în câștigurile de pe piața de capital și să îi bată cu armele lor

EXCLUSIV // Fenomenul GameStop, cruciada micilor investitori împotriva baronilor de pe Wall Street. Dragoș Cabat: Au încercat să blocheze monopolul pe care îl au marile firme de investiții în câștigurile de pe piața de capital și să îi bată cu armele lor
sursa foto: hepta/Zuma Press / Bryan Smith

GameStop este cuvântul pe care marii speculanți de pe Wall Street nu îl vor uita prea curând. În doar câteva zile baronii finanțelor care au acumulat averi impresionante mizând pe scăderea acțiunilor s-au trezit pe marginea prăpastiei, cu pierderi cumulate de aproape 71 de miliarde de dolari. Explicația pentru acest cutremur bursier pare desprinsă din mitul luptei dintre David și Goliath.

Tinerii investitori americani au declanșat la începutul acestui an o cruciadă împotriva celor care au dominat ani la rândul piețele financiare americane. În doar câteva ședințe de tranzacționare, acțiunile lanțului de magazine de jocuri video GameStop au crescut într-un mod amețitor, după ce micii investitori și-au pus în cap să atace strategia marilor speculanți bursieri.

Folosind drept intrument forumul WallStreetBets de pe site-ul Reddit, cu circa 3 milioane de abonați, aceștia și-au coordonat mișcarea cumpărând masiv acțiunile GameStop pentru a le majora prețul, spre disperarea marilor investitori care dădeau ca sigură prăbușirea acțiunilor.

GameStop, fenomenul care amintește de mișcarea antielitistă a lui Donald Trump

Cum s-a ajuns la această „revoltă” bursieră în curs și care subliniază lupta între tinerii investitori și baronii finanțelor, la aproape 10 ani de la mișcarea Occupy Wall Street? Poate că răpunsul la această întrebare ar trebui căutat în diviziunile sociale profunde ale Americii care au datnaștere la mișcări antielitiste. Să nu uităm că un fenomen similar a fost alegerea lui Donald Trump în 2016. Fostul președinte al SUA a știut cum să manevreze rețelele de socializare pentru a apăsa și dirija frustrările americanilor de rând nemulțumiți de elita care “controlează mass-media, guvernul și serviciile bancare și care încearcă să distrugă America”.

Un punct comun cu trumpismul în afacerea GameStop este tocmai această ideologie antielită, sentimentul că oamenii simplii nu trebuie să asculte de regulile create de marii baroni ai finanțelor pentru “a se îmbogăți peste noapte, folosind relațiile de care dispun și resursele media”, așa cum declară unul dintre utilizatorii Reddit.

Prin revolta lor, milioanele de comercianți amatori au contestat lumea financiară tradițională încercând să arate că de fapt ei sunt adevărata elită, așa cum președintele Donald Trump le spunea în urmă cu câșiva ani: “Voi sunteți elita. Sunteți mai deștepți decât sunt ei, generați mai multe venituri, sunteți talentați cu mintea și cu mâinile voastre”. În acest fel Donld Trump își îndemna alegătorii să voteze cu el pentru a dovedi că elitele nu au dreptate și că pot fi oricând contestate.

În cazul GameStop, WallStreetBets a devenit un colț al Reddit în care utilizatorii privesc piețele ca pe un joc, folosesc fără menajamente un limbaj colorat și, în unele cazuri, realizează câștiguri uriașe în timp ce trolează Wall Streetul. Este o mișcare care dă peste cap modul în care elita finanțelor obișnuia să facă afaceri.

Dacă în trecut marile mutări de pe piețele de capital s-au datorat raportărilor trimestriale sau anunțurilor privind achiziții și fuziuni, astăzi un singur tweet sau o postare pe forumul WallStreetBets poate afecta semnificativ prețul acțiunilor unor companii.

Curentul antielitist care domină fenomenul GameStop iese rapid în evidență dacă arunci o privire asupra discuțiilor care apar pe forumul WallStreetBets:

“Wall Street,, agențiile de rating, mass-media și politicienii conlucrează pentru a-și menține puterea în timp ce suntem lăsați să luptăm în întuneric pentru resturi…Aveau nevoie să ne divizeze, astfel încât să putem fi controlați mai ușor. Acesta este momentul în care politica de identitate a început să fie împinse în societatea și cultura noastră. În loc să fim împărțiți între oamenii de rând și elitele care ne controlează sistemul, trebuia să fim împărțiți în funcție de rasă, sex, orientare sexuală etc., astfel încât să poată menține puterea pe măsură ce ne certam între noi. Stânga și dreapta, deopotrivă, politicienii noștri S-AU VANDUT. Indiferent ce crezi despre Trump, el a fost o reacție la toate acestea, nu cauza”.

Ce spun specialiștii despre fenomenul GameStop

Dragoș Cabat, specialist în domeniul financiar de peste 20 de ani, a explicat pentru B1.RO semnificația fenomenului GameStop și care sunt consecințele asupra pieței de capital:

“Am putea spune că ceea ce au făcut micii investitori nu este în regulă. Se cheamă price collusion, să te organizezi ca să influențezi prețul pe o piață este ceva ilegal, și în SUA, și peste tot în lume. De asemenea, fiind foarte mulți și foarte mici, probabil că nimeni nu va putea să facă nimic. Însă, din punctul de vedere al principiilor, nu este corect. Piața ar trebui să fie constituită din oameni și entități care nu se cunosc, în care fiecare își urmărește propriul interes. Atunci când mai mulți joacă același joc împreună împotriva restului pieței, acest lucru nu este corect și nici măcar legal”, a explicat Dragoș Cabat.

Pe de altă parte, acesta consideră că micii investitori au folosit armele marilor speculanți, care la rândul lor au influențat în trecut piața:

“Această mișcare a apărut ca urmare a poziției pe care o aveau fondurile de investiții, care făceau astfel de operațiuni și influențau și ele piața și profitau de pe urma micilor investitori. Potrivit statisticilor, marii investitori câștigă, și ei reprezintă 10%-20% din total, iar restul, chiar de 90% din participanții la piață, pierd. Cei care pierd sunt micii investitori, iar cei care câștigă sunt aceaste fonduri mari, în special fondurile de investiții care, fie au informații, fie pot prin dimensiunea lor să influențeze piața în sensul care le convine. Atunci, aceasta a fost o mișcare de haiducie a micilor investitori care au încercat să blocheze monopolul aproape pe care îl au marile firme de investiții în câștigurile de pe piața de capital și să îi bată tocmai cu armele lor punând împreună suficient de mulți bani, încât să inflențeze mișcările pieței într-un anumit sens, pe anumite acțiuni, un număr redus de acțiuni, pentru că investitorii mici nu pot influența întreaga piața, ci doar acțiuni punctuale”, a mai precizat Dragoș Cabat.

Cum a fost scurtcircuitatWall Street de armata micilor investitori

Dar care a fost mai exact jocul făcut de micii investitori pentru a răsturna planurile elitei de pe Wall Street? GameStop este un retailer de jocuri video cu sediul în Grapevine, Texas, care operează peste 5.000 de magazine. Pe lângă problemele care vizează creșterea cumpărăturilor online, descărcările de pe internet sau jocurile în rețea, la dificultățile financiare ale grupului s-a adăugat și consecințele nefaste ale pandemiei de coronavirus.

În acest mod compania a devenit o țintă perfectă pentru operațiuni de tipul short selling, sau vânzarea în lipsă, practică obișnuită pentru marile fonduri de investiții, care constă în opțiunea unui investitor de a împrumuta o acțiune, pe care o vinde de obicei la un preț ridicat. Acesta așteaptă căderea cotației, pentru a o cumpăra mai ieftin, înainte de a o returna. În acest mod, investitorul încasează diferența dintre prețul cu care a vândut acțiunea și cel cu care a cumpărat-o. Pe de altă parte, dacă prețul urcă puternic, se poate trezi într-o capcană.

Este ceea ce s-a întâmplat cu acțiunile GameStop în aceste ultime zile pe Wall Street. Investitorii profesioniști pariau pe căderea acțiunlor, în special fondurile conduse de finanțiști, care s-au angajat într-o confruntare dură cu investitorii particulari care au mizat pe creștere și s-au coordonat pe rețelele sociale.

În acest mod, acțiunile companiei au crescut cu 1.700% de la 1 ianuarie, creând probleme majore unor speculatori de profesie precum finanțistul Andrew Left de la Citron Research sau fondului de investiții.

În fața acestei aprecieri bruște, fondurile care pariaseră pe căderea acțiunilor GME s-au văzut nevoite să răscumpere acțiunile pentru a-și limita pierderile, provocând un „short squeeze” (sau „lichidare forțată”), care a generat o nouă creștere a cotației.

WallStreetBets a învățat o tactică pe care o poate replica în orchestrarea operațiunilor de tipul short selling, sau vânzarea în lipsă. Așa se face că „armata” de pe Reddit se extinde pe piața metalelor prețioase. Futures-urile pe argint au crescut cu până la 8,5%, împingând valoarea peste 29 USD, atingând maximele de cinci luni. Această creștere vine după ce tot argintul a crescut cu 6% în decursul săptămânii trecute.

Robinhood, aplicația de tranzacționare gratuită și brokerul cel mai popular în SUA, a restricționat tranzacțiile DOAR de cumpărare GameStop și altele, lansând un val de plângeri uriașe. Majoritatea traderilor și investitorilor a interpretat acest lucru cum că „cei mari” și-au băgat nasul și vor să manipuleze piața.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`