Fermierii vor primi despăgubirile pentru secetă începând din 18 septembrie

Fermierii vor primi despăgubirile pentru secetă începând din 18 septembrie
Sursa foto: meriç/ Unsplash

Cererile de despăgubiri pentru secetă vor putea fi depuse până la data de 15 septembrie,urmând ca banii să fie livrați în conturi trei zile mai târziu,potrivit unui anunț al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Când vor primi fermierii despăgubirile pentru secetă

„Primul pachet de scheme, care este din bugetul naţional, are termen de depunere 15 septembrie – pentru secetă, respectiv 29 septembrie – pentru celelalte scheme din sectorul zootehnic. În momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii”,a declarat ministrul într-o conferință de presă în care a explicat că plăţile sunt făcute prin APIA.

“Doar pentru apicultori facem plăţile prin direcţiile agricole judeţene. În rest, toate plăţile le vom face prin APIA. În momentul în care se finalizează înscrierile, acestea se centralizează, se fac câteva verificări, iar, după trei zile, banii vor începe să intre în conturile fermierilor”, a arătat ministrul.

El a adăugat că a cerut joi celor de la APIA, într-o videoconferinţă, să facă eforturi mai mari pentru a efectua cât mai repede aceste plăţi.

„Ei au foarte multe activităţi în perioada asta, dar mă bazez pe capacitatea lor şi pe baza de date pe care o au şi capacitatea de a gestiona şi de a livra la timp sumele respective”, a mai spus Oros.

Ordonanţa de Urgenţă prin care fermierii afectaţi de secetă pot cere ajutoare de stat a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri.

„Ştim cu toţii că este un an agricol foarte greu. Nimeni nu şi-a dorit să trecem prin secetă şi COVID. În Monitorul Oficial de astăzi (miercuri – n. r.) a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă numărul 148/2020, care reglementează modul de acordare a sprijinului. Avem decizia Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat. Este un ajutor de stat excepţional, pentru că celelalte state au mecanisme precum fondul mutual: fermierii cotizează la un fond şi, dintr-un euro despăgubiri, 60 de eurocenţi sunt rambursaţi de la Comisia Europeană”, a spus oficialul ministerial, care a participat, miercuri, la o conferinţă de presă organizată de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare.

Unul dintre cei mai secetoși ani

Seceta din 2020 va rămâne în istorie drept una dintre cele mai negre perioade pentru agricultorii români. Condițiile meteo nefavorabile au afectat extrem de puternic culturile, aspect care va influența în mod negativ pentru cumpărător prețul la raft al produselor.

Aurelian Penescu, inginer agronom și profesor universitar, a dezvăluit pentruB1.roluptele pe care le poartă fermierii români cusecetaîn 2020.