Financial Times: Criza politică ar putea amenința stabilitatea fiscală din România

Financial Times: Criza politică ar putea amenința stabilitatea fiscală din România
Foto: positivemoney.org.uk

Publicația Financial Times a relatat, luni, în ediția sa on-line, despre problemele financiare pe care le ridică criza politică din România, spunând că acestea amenință stabilitatea economică a țării, iar politica economică a țării s-ar putea îndrepta pe o cale greșită.

„Ungaria și-a îmbunătățit puțin imaginea vineri, deschizând drumul spre noi discuții legate de un eventual sprijin financiar din partea FMI și UE, pe când vecinul său mai mare România se îndreptă în direcția opusă,” începe articolul din FT.

Se arată că leul a atins noi minime istorice în raport cu euro, făcând o legătură între aceasta și decizia Parlamentului de suspendare a președintelui, menționând și că situația dificilă a monedei ar putea să continue ceva timp.

De asemenea, FT scrie despre decizia Curții Constituționale de care ar putea atârna suspendarea președintelui. Dacă CCR decide că este constituțional ca legea să se schimbe, în așa fel încât președintele să poată fi suspendat cu 50% plus unu din voturi, nu din totalul alegătorilor, Băsescu va fi cel mai probabil demis, arată publicația, din moment ce peste 64 de procente din alegători doresc un alt președinte.

Victor Ponta și-a afirmat susținerea sa pentru acordul standby cu FMI și UE și a cerut cabinetului său să se respecte în mod strict ținetele FMI. Fondul urmează să trimită o misiune de evaluare în România pe 24 iulie, evaluare despre care se aștepată să fie trecută, mai relatează Financial Times.

Pe de altă parte, reprezentanții Merrill Lynch, o divizie a Bank of America, consideră promisiunile fiscale ale lui Ponta întrucâtva populiste, menționând aici inclusiv creșterile de salarii din sectorul public în iulie și decembrie.

Promisiunile acestea ar putea crea probleme pe termen mediu și lung, notează FT. Luni, Consiliul investitorilor străini din România și-a exprimat îngrijorarea că schimbările recente ar putea afecta stabilitatea și creșterea economică și imaginea țării pe piețele internaționale. Instabilitatea politică și lipsa predictibilității sunt bariere importante în calea investitorilor, arată reprezentanții acestui consiliu, citați de publicația economică.

Cel mai mare pericol este că politica economică a României, care a respectat  măsurile de austeritate și reformă, convenite cu FMI în 2009, s-ar putea îndrepta pe o cale greșită, iar stabilitatea fiscală, câștigată cu greu, ar putea fi amenințată.