Fitch: Situația politică nu afectează deocamdată ratingul României, dar aceasta nu trebuie să afecteze consolidarea fiscală

Fitch: Situația politică nu afectează deocamdată ratingul României, dar aceasta nu trebuie să afecteze consolidarea fiscală
Foto: dcnews.ro

 Agenţia de evaluare Fitch menține ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă, menționând că deocamdată tensiunile politice interne nu influențează perspectiva economică.

Totuși, analiștii atrag atenția că este posibilă o degradare a ratingului în cazul întârzierii reformelor structurale sau dacă va fi afectată consolidarea fiscală.

„Pentru ca instabilitatea politică să afecteze ratingul, ar trebui să afecteze administraţia astfel încăt să ameninţe obiectivele fiscale sau să întârzie reformele structurale, sau dacă ţara ar avea dificultăţi în privinţa satisfacerii necesităţilor de finanţare. Încă nu s-a întâmplat asta, însă s-ar putea întâmpla dacă nivelul actual de instabilitate ar deveni o caracteristică permanentă a vieţii politice româneşti”, se spune într-un comunicat transmis miercuri de Fitch și citat de Mediafax.

Agenția s-a arătat interesată de reformele structurale convenite în acordul României cu FMI şi Comisia Europeană, inclusiv privatizarea companiilor de stat, domeniu în care există deja probleme după eşecul încercării de vânzare a Cupru Min Abrud şi după intrarea Hidroelectrica în insolvenţă.

Fitch estimează că deficitul bugetar pentru 2012 va fi puţin sub 3% din PIB, iar România va ieşi din procedura de deficit excesiv a UE la mijlocul anului viitor.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”