Florin Cîțu: Un deficit mai mare înseamnă, în primul rând, inflație, dobânzi mari. Faptul că Marcel Ciolacu vrea să crească deficitul cu un punct procentual, ar trebui să vină cu bani de acasă (VIDEO)

Florin Cîțu: Un deficit mai mare înseamnă, în primul rând, inflație, dobânzi mari. Faptul că Marcel Ciolacu vrea să crească deficitul cu un punct procentual, ar trebui să vină cu bani de acasă (VIDEO)
Foto: Florin Cîțu / Facebook

Fostul premier, Florin Cîțu, a fost invitat în cadrul emisiunii Bună, România, pe B1 TV, unde a vorbit despre deficitul bugetar.

„Deficitul estimat de FMI la 6 %, tot anunțat de Marcel Ciolacu, și alții, o să depășească, o să fie 5,5, și toți ne uităm ‘asta e’. Și aș vrea să înțeleagă oamenii că nu ar trebui să acceptăm așa ceva, pentru că eu spun că, de fapt, un Guvern responsabil și un Guvern care avea interesul românilor, în primul rând, venea cu un deficit de sub 4,4 %. Trebuie să înțelegem că un deficit mai mare înseamnă în primul rând inflație, înseamnă dobânzi mari și înseamnă cheltuieli cu dobânzile la buget mai mari.

Faptul că Marcel Ciolacu vrea să crească deficitul cu un punct procentual, ar trebui să vină cu bani de acasă.

Pentru că nu e gratuit. Această creștere a deficitului nu este doar ‘crește de la 4,4 la 5,5, asta e, ce să facem și noi’ nu e adevărat. Asta înseamnă că sunt mai multe cheltuieli cu dobânzile în buget, bani care se puteau duce către salarii, creșteri de salarii sau de pensii sau către investiții. Dar nu se duc, se duc la dobânzi, se duc la bănci acești bani. Dar în același timp, un deficit mai mare înseamnă inflație. Deja românii sunt afectați, înseamnă dobânzi mari. Înseamnă că inflația nu o să scadă rapid, înseamnă că dobânzile vor rămâne mari o perioadă mai lungă de timp. De aceea trebuie să înțelegem că a crește deficitul de la 4,4 la 5,5 este criminal din punct de vedere economic și oamenii, aceștia trebuie să răspundă personal. Deci nu cred că cei de la Comisia Europeană vor accepta așa ceva, pentru că ei știu foarte bine ce înseamnă asta pentru români.

Deficitul estimat pentru anul acesta trebuia să fie 4,4, dar ne tot spune Marcel Ciolacu că vrea să-l ducă la 5,5.

Nu, n-ar trebui să acceptăm așa ceva, nici noi, nici Comisia. Nimeni nu ar trebui să accepte așa ceva, pentru că v-am spus asta înseamnă cheltuieli cu dobânzile mai mari, înseamnă inflație.

De ce avem acest deficit? În primul rând, pentru că s-a furat de la buget cu măsuri targetate către baza electorală a PSD-ului, avem exemplu la Vaslui cum se făcea lucrul, deci cum ajungeau banii. Al doilea element, a fost construit bugetul prost.

Prost, în sensul că s-au supraestimat veniturile. Au vrut să ascundă problemele din buget și au supraestimat veniturile și au subestimat cheltuielile, știau de la început.

Utilitatea era să amânăm ceea ce discutăm astăzi cât mai mult. Uitați-vă că azi nu avem rectificarea bugetară făcută.

De ce? Pentru că o rectificare bugetară ar arăta cât ar fi deficitul bugetar, dar, ca să fie foarte clar pentru toată lumea asta, vreau să înțelegem, nu ar trebui să închidem ochii nici noi, nici Comisia. Nu știu ce BNR-ul tace din gură. Nu știu de ce Președintele României tace din gură. Când deficitul crește, ar trebui să fie toți peste Guvern, să spună ‘nu, n-aveți voie’. Din contra, ar trebui să vină cu presiune să scadă deficitul, pentru că de aceea spunea și FMI, astăzi, printre alte mesaje care nu au niciun sens.

Spunea că trebuie să venim cu deficit de 3%.

Nu au pus punctul pe I. Să spui că pachetul ăsta merge într-o direcție bună, este o afirmație care nu are niciun sens”, a declarat Florin Cîțu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`