Fostul președinte al ANAF, Gelu Diaconu, despre planul fiscului de a colecta datele personale ale utilizatorilor de carduri: "Drumul spre Iad e pavoazat cu intenţii bune!"

Fostul președinte al ANAF, Gelu Diaconu, despre planul fiscului de a colecta datele personale ale utilizatorilor de carduri: "Drumul spre Iad e pavoazat cu intenţii bune!"
Foto: profit.ro

Gelu Diaconu, fost președinte al ANAF, îl consideră pe Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, reponsabil de proiectul de hotărâre prin care se prevede că fiscul va colecta datele personale ale tuturor utilizatorilor de carduri bancare și despre toate plățile făcute de aceștia.

"Nu pot să fac decât o remarcă uşor ironică(dacă nu de-a dreptul maliţioasă): sunt aceiaşi care se plângeau de sarcina administrativă pe care o puneam noi în operă, până a veni ei la conducere. Mă refer la conducerea MFP-ului, pentru că norma e generată de o structură a Ministerului Finanţelor, nu de ANAF. Problematica caselor de marcat şi a datelor necesare este gestionată de o structură a Ministerului Finanţelor, aflată în subordinea domnului Biriş, marele apărător al contribuabilului" a spus Diaconu pentru psnews.ro.

În calitate de avocat, Gabriel Biriș, a atacat în repetate rânduri fiscul și a luat apărarea contribuabililor. Întrebat despre această schimbare, fostul șef al ANAF a spus că "Astaurma să fieremarca mea ironică. Dar, în rest, pe fondul chestiunii, mă abţin să fac comentarii. Am punctul meu de vedere, dar nu-l consider oportun acum”.

"Acolo, dincolo de intruziunea sau amestecul în datele personale şi în viaţa contribuabililor, sunt şi alte aspecte, care ţin de efectul comercial al impunerii unei astfel de măsuri. Mai multe nu vă pot spune. Gândiţi-vă ce înseamnă piaţa caselor de marcat, a softurilor aferente, a programului necesar pentru interfaţarea cu baza de date a ANAF-ului şi aşa mai departe. Despre toate datele astea întrebaţi-l pe domnul Biriş. Toate sunt puse… Ştiţi: drumul spre Iad e pavoazat cu intenţii bune” a mai declarat Gelu Diaconu, referitor la controversatul proiect.

Tags: