Franța: Editura Flammarion va fi cumpărată de grupul Gallimard. Tranzacția a fost aprobată de consiliul concurenţei

Franța: Editura Flammarion va fi cumpărată de grupul Gallimard. Tranzacția a fost aprobată de consiliul concurenţei
Foto: bdmaniac.fr

Consiliul concurenței din Franța a aprobat joi cumpărarea editurii Flammarion de către grupul Gallimard, fără a pune condiții, concluzionând că tranzacția nu pune niciun fel de probleme în legătură cu competiția.

„Prin aciziția editurii Flammarion, grupul Gallimard își întărește în mod semnificativ pozitia și devine al treilea cel mai operator din acest sector” din Franța, notează Consiliul într-un comunicat, citat de Liberation.

Consiliul arată că noua entitate va continua să aibă concurență din partea mai multor operatori care au poziții echivalente sau superiorare cu a sa, inclusiv marile edituri Hachette și Editis.

Va exista competiție și din partea „unor operatori mai mici sau specializați pe anumite tipuri de lucrări.” Consiliul concurenței „a reușit să evite orice risc de a dăuna concurenței și a autorizat operațiunea fără niciun fel de condiții.”

La sfârșitul lui iunie, după mai multe luni de suspans, Gallimard a reușit să convingă patronul italian al Flammarion, RCS Mediagroup, să cedeze subsidiarul său francez pentru prețul de aproximativ 185 de milioane de euro.

Având un profit operațional de 15 milioane de euro la o cifră de afaceri de 220 de milioane de euro (excluzând distribuția, de 58 de milioane) și un catalog de 27.000 de titluri, Flammarion este foarte rentabilă în acest sector.

Cu o cifră de afaceri mult mai mare, de 253 de milioane de euro, Gallimard publică în jur de 1.500 de titluri noi în fiecare an și are 1.000 de angajați. Fiind de asemenea distribuitor difuzor, este prezent și în Canada, Belgia și Elveția.

Având datorii de 980 de milioane de euro, RCS Mediagroup, care deţine şi editura italiană Rizzoli, cotidianul Corriere della Sera, ziarul sportiv Gazzetta dello Sport şi ziarul spaniol El Mundo, a hotărât în luna ianuarie să pună în vânzare editura franceză Flammarion, pe care o achiziţionase în anul 2000.

Grupul Gallimard se afla, începând din 22 mai, în negocieri exclusive cu RCS Mediagroup, după decizia unei alte edituri franceze, Albin Michel, de a se retrage din cursa pentru achiziţionarea editurii Flammarion.