Gabriel Resources contestă decizia Guvernului României de a nu extinde licența pentru Roșia Montană

Gabriel Resources contestă decizia Guvernului României de a nu extinde licența pentru Roșia Montană
Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Gabriel Resources i-a notificat oficial pe președintele Iohannis și premierul Ciolacu despre intenția de a contesta decizia autorităților de a nu extinde licența pentru exploatarea de la Roșia Montană.

Gabriel Resources a notificat oficial Guvernul României

Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunțat pe 20 iunie că nu va prelungea licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation, pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană. ANRM a luat această decizie după evaluarea documentației și corespondenței primite în urma cererii de prelungire depuse de companie, anunță Adevărul.

Gabriel Resources Ltd. a notificat oficial Guvernul României că va contesta decizia de a nu prelungi licența de exploatare de la Roșia Montană, bazându-se pe două tratate bilaterale de protecție a investițiilor.

Compania consideră că refuzul autorităților române este arbitrar și contrar legislației, în special după ce România a menținut valabilitatea licenței în timpul arbitrajului ICSID.

Notificarea inițiază o perioadă de reflecție de 90 de zile înainte de a putea începe procedurile de arbitraj. Gabriel Resources a exprimat disponibilitatea de a negocia o soluție amiabilă cu guvernul român și a subliniat că emiterea notificării nu afectează demersurile de anulare a deciziei ICSID.

RMGC a solicitat o prelungire cu cinci ani a termenului Licenței

După cum s-a dezvăluit anterior, filiala românească deținută majoritar de Gabriel, Roșia Montană Gold Corporation S.A. („RMGC”), a depus o cerere oficială la 6 martie 2024, solicitând o prelungire cu cinci ani a termenului Licenței.

În ciuda respectării depline de către RMGC a tuturor obligațiilor legale și contractuale legate de licență, astfel cum au fost verificate în mod constant de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (NAMR), autoritatea competentă, NAMR a respins cererea de prelungire la 20 iunie 2024.

Societatea consideră că această decizie nejustificată și arbitrară, contrară legislației românești, reprezintă o nouă încălcare flagrantă de către România a statului de drept și a drepturilor de investiții stabilite ale Grupului, protejate de multiple tratate bilaterale de investiții.

Momentul în care a fost luată această decizie, la numai 3 luni de la încheierea arbitrajului ICSID al companiei împotriva României, confirmă cu tărie o decizie calculată și motivată politic de a împiedica irevocabil Gabriel și RMGC să dezvolte proiectul aurifer și argintifer de la Roșia Montană fără un proces echitabil sau o compensație corectă.

În mod semnificativ, pe tot parcursul apărării sale împotriva cererii de arbitraj ICSID, România a afirmat în mod constant că licența rămâne valabilă, menționând prelungirea acesteia în 2019. În consecință, decizia ICSID emisă la 8 martie 2024 („decizia ICSID”) s-a bazat, în mare parte, pe menținerea valabilității licenței.

Notificarea, care a fost notificată în mod oficial președintelui și prim-ministrului României, inițiază o perioadă de reflecție de 90 de zile în urma căreia pot fi inițiate procedurile de arbitraj.

Gabriel va avea astfel opțiunea, dar nu și obligația, de a iniția procedura de arbitraj. Gabriel și-a reiterat deschiderea pentru discuții la nivel înalt cu guvernul român în vederea ajungerii la o soluție reciproc acceptabilă.

Pentru a facilita acest lucru, Gabriel a adresat Guvernului o invitație oficială pentru negocieri de bună-credință cu privire la refuzul de prelungire a Licenței.

Emiterea notificării nu are niciun impact asupra demersurilor în curs ale Gabriel de anulare a deciziei ICSID. Compania rămâne fermă în hotărârea sa de a obține anularea acestei decizii greșite”, se arată în comunicatul transmis de Gabriel Resources, potrivit money.tmx.com.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții