Gabriel Resources vrea MAI MULŢI BANI de la statul român, după blocarea proiectului de la Roşia Montană. Ce pretenţii financiare au, mai nou, canadienii

Gabriel Resources vrea MAI MULŢI BANI de la statul român, după blocarea proiectului de la Roşia Montană. Ce pretenţii financiare au, mai nou, canadienii

Deşi iniţial estimase că a fost păgubită cu 4,4 miliarde de dolari prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană, compania canadiană Gabriel Resources s-a răzgândit şi cere acum mai mulţi bani drept despăgubire de la statul român.

Potrivit profit.ro, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) evaluează acum despăgubirile totale care i s-ar cuveni din partea României la 4,75 miliarde de dolari.

„Proiectul Roșia Montană a îndeplinit toate cerințele aplicabile pentru eliberarea permisului de mediu, însă, în cele din urmă, Guvernul României a blocat în mod ilegal procesul de autorizare. Replica companiei evidențiază dovezi abundente și contemporane, care stabilesc răspunderea creată prin comportamentul României, comportament pe care contramemoriul nu îl dispută și care justifică fără echivoc temeiurile de fapt și de drept ale cererii noastre, detaliate în memoriul depus de Gabriel Resources în iunie 2017, care a evaluat pagubele cauzate de România, incluzând dobânzile acumulate, la 4,4 miliarde de dolari. Ținând cont de timpul care a trecut de la depunerea memoriului și de dobânzile acumulate în continuare, pagubele totale se ridică în prezent la 4,75 miliarde de dolari”, susţine directorul general al Gabriel Resources, Dragoș Tănase.

Statul român a respins acuzațiile candienilor potrivit cărora, prin acțiunile și inacțiunile sale, i-ar fi expropriat companiei investițiile în proiectul blocat de la Roșia Montană, provocându-i daune de peste 4 miliarde de dolari.