Legea off-shore. Cel mai mare TUN din ISTORIA României, decis de o singură persoană: Cine a hotărât soarta gazelor din Marea Neagră şi la cine vor ajunge banii

Legea off-shore. Cel mai mare TUN din ISTORIA României, decis de o singură persoană: Cine a hotărât soarta gazelor din Marea Neagră şi la cine vor ajunge banii

Specialiştii atrag atenţia că soarta celei mai mare bogății pe care România a avut-o vreodată – gazele din Marea Neagră -, o bogăție care ar putea să fie mai mare de40 de miliarde dolari, este decisă zilele acestea, în mare taină,de un singur om.

În platoul continental al Mării Negre s-au descoperit rezerve de gaz de o mărime între 100 și 200 miliarde metri cubi (mc), ceea ce înseamnă, la preţul pentru acest an, o bogăţie cuprinsă între 23 şi 46 miliarde de dolari.

Petrişor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN), arată, într-o analiză publicată pe ziare.com, că după descoperirea zăcămintelor de gaze naturale din perimetrele off-shore din Marea Neagră, România a devenit al doilea cel mai mare deținător de rezerve de gaze din Uniunea Europeană.

Mărimea zăcămintelor din Marea Neagră (peste 100 miliarde mc) plasează România (peste 210 miliarde mc) imediat după Olanda (760 miliarde mc) și înaintea Marii Britanii (205 miliarde mc). Niciuna din celelalte țări din UE nu deține rezerve semnificative de gaze naturale și nici nu contează în această ecuație.

„Atunci când auziți vorbindu-se despre diversificarea aprovizionării cu gaze a Uniunii, despre piața comună energetică, să știți că nu este decât un eufemism pentru aducerea gazului românesc, alături de cel olandez și cel norvegian, la consumatorii europeni, în competiție cu gazul rusesc.
Ei bine, această miza enormă pentru întreagă politică energetică europeană se află în vârful pixului unui singur om, iar acesta va lua cea mai importantă decizie din viața sa și din istoria economică a României într-un secret absolut, de o manieră total netransparentă și condus de criterii pe care numai el le știe. Românii au dreptul să știe că sunt împiedicați să afle ceea ce se întâmplă cu cea mai mare bogăție pe care o au”, notează expertul.

Potrivit acestuia, tot ceea ce ține de cedarea acestor rezerve uriașe de gaze de la statul român la diverse companii este înconjurat de cel mai mare secret pe care l-a cunoscut România:
– Nimeni, în afara unui grup mic de inițiați, nu știe exact cum s-a făcut concesionarea perimetrelor off-shore gazeifere din Marea Neagră către câteva firme în timpul guvernului Tăriceanu: cel mai mare zăcământ a ajuns la austriecii de la OMV, al doilea ca mărime a ajuns la firma rusească Lukoil și al treilea la firma Carlyle (acum Black Sea Oil and Gas);
– Nimeni, în afara unui grup mic de inițiați, nu știe exact ce rezerve de gaz natural au fost descoperite în aceste perimetre, la ce adâncime și ce puritate au zăcămintele;
– Nimeni, în afara unui grup mic de inițiați, nu știe exact cât vor costa investițiile în exploatarea acestor rezerve, ce costuri de operare vor fi și ce profit vor aduce.

„Totul a fost ascuns cu grijă de ochii și urechile românilor, prin legi speciale, aceleași legi care au permis Transgaz să rezerve întreaga capacitate a conductei de transport unor firme controlate de către grupul lui Viktor Orban.
Pe baza acestor date secrete, Parlamentul României s-a pronunțat și se va pronunța asupra legii off-shore după toanele unui singur om; acesta va hotărî cât anume va încasa statul român redevențe pentru cedarea unei bogații de 20-40 miliarde dolari, acesta va hotărî cât este acceptabil să primim ca impozitare totală de la firmele care se vor înstăpâni pe această uriașă rezervă. Aceeași persoană a hotărât (să nu ne facem iluzii privind puterea de decizie a micuțului Ion Sterian, oficial director general al Transgaz) că cea mai mare parte a acestui gaz va ajunge în Ungaria, la firmele apropiate de campionul iliberal Viktor Orban”, mai scrie Petrişor Peiu.

El arată că într-o țară ca România, în care ultimul cititor de ziare știe ce avere are președintele Iohannis sau ce salariu primește Cristinel Dăncila (soțul premierului) de la OMV, nimeni nu are voie să știe cât este rezerva de gaze descoperită de OMV și ExxonMobil în perimetrul Neptun și mai ales nimeni nu are voie să știe cât vor plăti OMV&Exxon, Lukoil sau Carlyle pentru a exploata acest gaz.

Conform expertului, în UE mai există un singur zăcământ comparabil cu cel din Marea Neagră, zăcământul Groningen (cel mai mare din Europa). Acesta este exploatat de către un consorțiu format de compania locală Royal Dutch Shell și ExxonMobil, fiecare având câte 50%, iar nivelul total al taxării de către statul olandez este de 51,9% (de patru ori mai mare decât vrea România, prin legea gazelor off-shore promovată de nimeni altul decât de liderul PSD, Liviu Dragnea, să taxeze firmele din Marea Neagră.

„În tot acest timp, românii sunt distrați cu teme care mai de care mai comice sau neimportante, doar-doar nimeni nu va observa acest mare tun: o singură și mult-prea-puternică persoană va decide soarta a 20, poate 40 miliarde de dolari, fără nici cea mai mică simulare a transparenței.
Niște firme despre care nimeni nu știe cum au fost alese vor primi câteva zeci de miliarde de dolari din partea României, căreia nu-i vor plăti înapoi mai mult de 10-13% din acestă sumă și nimeni nu discuta acest lucru simplu și șocant”, conchide specialistul.

Petrișor Peiu este doctor al Universității Politehnică din București (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) și al premierului Adrian Năstase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) și vicepreședinte al Agenției pentru Investiții Străine (2003-2004).