Fost ministru de Finanțe: Niciun Guvern nu a umblat la buffer până acum. Înseamnă că actuala guvernare are o problemă de finanțare, deși se laudă că avem creștere economică (VIDEO)

Fost ministru de Finanțe: Niciun Guvern nu a umblat la buffer până acum. Înseamnă că actuala guvernare are o problemă de finanțare, deși se laudă că avem creștere economică (VIDEO)

Ministrul Finanțelor, Eugen Teorodovici, a anunțat că va apela la rezerva de lichiditate din Trezoreria Statului (buffer). Este vorba despre o rezervă strategică, păstrată pentru perioade mai grele din punctul de vedere a finanțării. Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum”, fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomițianu a declarat că niciun Guvern nu a umblat la această rezervă până acum.

”Acest buffer a fost inventat în 2011, în cadrul acordului cu FMI, Comisia Europeană și banca Mondială, ca o măsură de prudență pentru perioadele grele, când România nu se poate finanța. Eram ministru de Finanțe, am participat la discuții. Împreună cu Banca Națională am considerat că este o măsură bună ca să nu fim la mâna creditorilor când perioadele sunt grele privind finanțarea. În perioadele când lucrurile merg bine, pui bani deoparte pentru că, inevitabil vin și zile grele”, a spus Ialomițianu.

”Eu știu că în perioada guvernării Ponta s-a mai adăugat un milion de euro, adică acel buffer a crescut și nu s-a umblat în nicio perioadă la acel buffer, mă mir că acum, când România este în plină creștere ecomică. Înseamnă că este un semn negativ, că actuala guvernare are o problemă de finanțare, dar să spună de ce pentru că, pe de o parte se laudă că avem creștere economică, că suntem tigrul Europei, iar, pe de altă parte, băncile refuză să împrumute statul care, totuși asigură o garanție privind rambursarea împrumuturilor”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.