Grevă de avertisment la IAR Ghimbav. Sindicatele acuză prevederile ordonanței privind reducerea cheltuielilor bugetare

Grevă de avertisment la IAR Ghimbav. Sindicatele acuză prevederile ordonanței privind reducerea cheltuielilor bugetare
Ilustrație dintr-o instituție de învățământ din București, în timpul grevei generale organizate în sistemul educațional de stat, 22 mai 2023. Inquam Photos / Octav Ganea

Angajații companiei IAR Ghimbav au declanșat, joi, 13 martie, o grevă de avertisment de două ore. Oamenii sunt nemulţumiţi de anumite prevederi ale ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare.

Protestul de la IAR este coordonat de Federaţia IndustriAll BNS, ce reprezintă sindicate din industria construcţiilor de maşini şi construcţii metalice, construcţia de nave, industria echipamentelor electrice, electronice şi mecanică fină. Potrivit unui comunicat de presă, sindicaliștii reclamă faptul că prevederile din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 156/2024 au impact negativ asupra Contractului colectiv de muncă valabil în societate.

„Motivul grevei este impactul art. XLI din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, asupra Contractului colectiv de muncă valabil în IAR SA”, se arată în comunicat.

Dispoziţiile art. XLI afectează aplicarea contractului colectiv de muncă valabil încheiat şi înregistrat anterior emiterii actului normativ, dar și negocierea noului contract colectiv de muncă. Astfel, OUG nr. 156/2024 impune ca bonificaţia acordată la pensionare, de 8% din salariul de bază pentru fiecare an lucrat în IAR SA, să se acorde eşalonat, în termen de 5 ani.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că OUG impune părţilor care negociază noul CCM în societate, ca valoarea bonificaţiei acordate la pensionare să fie de maximum un salariu de bază.

Greviștii fac apel la o decizie CCR

Potrivit comunicatului de presă, salariaţii consideră, conform deciziei CCR nr. 872/2010, că modificarea unilaterală a drepturilor salariale câştigate este neconstituţională. Curtea, spun ei, a stabilit că drepturile stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă, odată încheiate, constituie drepturi câştigate și nu pot fi modificate sau anulate decât cu respectarea prevederilor legale şi prin acordul părţilor.

„Curtea a mai afirmat că respectarea acordurilor colective este esenţială pentru a proteja echilibrul dintre salariaţi şi angajatori, iar orice derogare trebuie să fie strict limitată, justificată şi proporţională. În absenţa unei justificări clare, modificările unilaterale sunt considerate o încălcare a principiului protecţiei juridice a părţilor. OUG subminează rolul Sindicatului ICA. Dacă drepturile negociate colectiv pot fi anulate printr-o ordonanţă de urgenţă, Sindicatul ICA îşi pierde relevanţa în ochii membrilor, ceea ce conduce la scăderea gradului de sindicalizare în societate”, se arată în comunicat.

În acest context, arată sindicaliștii, viitoarele negocieri colective din IAR SA vor fi golite de substanţă, deoarece nu mai există certitudinea că acordurile vor fi respectate. În cazul IAR SA, unde Sindicatul ICA a negociat drepturi în CCM pentru salariaţi, ordonanţa anulează unul dintre acestea, ceea ce subminează capacitatea sindicatului de a apăra interesele angajaţilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`