Iancu Guda: Microîntreprinderile ar plăti impozit de 3 ori peste media națională dacă s-ar aplica modificările fiscale în forma actuală vehiculată

Iancu Guda: Microîntreprinderile ar plăti impozit de 3 ori peste media națională dacă s-ar aplica modificările fiscale în forma actuală vehiculată
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Analistul economic Iancu Guda susține că dacă s-ar aplica modificările fiscale în forma în care sunt vehiculate, microîntreprinderile ar plăti impozit 4,18%, de trei ori peste media națională, iar cele cu profit peste pragul „discriminatoriu și subiectiv” fixat în propuneri ar plăti impozit circa 5% din vânzări. E „enorm si inechitabil”, punctează Guda.

Iancu Guda, despre taxarea microîntreprinderilor

Analistul economic a susținut că microîntreprinderile plătesc un impozit cumulat de 1,3% raportat la vânzări, fapt ce reprezintă, ca sarcină fiscală, cât e media națională.

„Daca s-ar aplica modificarile fiscale in forma actuala vehiculata in aceasta perioada, microintreprinderile ar plati impozit 4,18%, de 3 ori peste media nationala.

Mai mult, cele cu profit peste pragul discriminatoriu si subiectiv de 30% ar plati impozit cca. 5% din vanzari, de 4 ori peste media nationala. Enorm si inechitabil”, a scris Iancu Guda, într-un articol pentru Curs de Guvernare.

Acesta a explicat apoi că singura modalitate prin care pot fi taxate microîntreprinderile fără ca acestea să se blocheze ori să treacă în economia subterană e corelarea impozitului pe cifra de afaceri strict cu dimensiunea companiei (venituri) și numărul de angajați.

„Este cea mai simpla si corecta modalitate a de reflecta daca microintreprinderile sunt vehicule de mascare a contractelor de angajare, ori afaceri reale. In esenta, nu este vorba despre un paradis fiscal ori taxarea scazuta a microintreprinderilor (asa cum este perceptia), ci despre o taxa simpla si usor de verificat, care stimuleaza microintreprindere sa declare profitul real si stimuleaza angajarea personalului si dezvoltarea afacerilor.

La un profit superior, implicit si marja bruta este mai mare, ceea ce inseamna ca TVA-ul platit este mai mare, deci nu se mai deduce prin cheltuieli de interes personal incarcate pe micile afaceri (masini, concedii sau haine cumparate din import).

Iar cresterea numarului de angajati reflecta clar afaceri reale, nu o simulare de antreprenoriat prin mascarea locurilor de munca sub forma de contract externalizat la o microintreprindere”, a mai scris Iancu Guda pentru Curs de Guvernare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`