În România, cinci milioane de tone de alimente ajung anual, la gunoi. Tot atâtea milioane de români abia au ce mânca

În România, cinci milioane de tone de alimente ajung anual, la gunoi. Tot atâtea milioane de români abia au ce mânca
Foto: Inquam Photos/Cornel Putan

Aproape cinci milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, în România. De asemenea, tot cinci milioane de persoane din populația țării ajung să trăiască în sărăcie, fără să își poată asigura un trai decent, mai ales din punct de vedere alimentar.

Astfel că, potrivit unui raport publicat de o fundație pentru conservarea naturii, 40% dintre produsele alimentare fabricate în lume nu sunt niciodată consumate. Este vorba despre 2,5 miliarde de tone, ceea ce însemnă echivalentul tuturor produselor alimentare fabricate în termen de cinci luni.

Cinci milioane de tone de alimente ajung la gunoi, în România

România deține cea mai mare risipă alimentară, peste 95%, se înregistrează în mediul urban, conform datelor.

„La fel făceam și eu, făceam multă mâncare și o aruncam și nu văd rostul. Am observat că cei de vârsta a doua cumpără destul de multă mâncare și își fac stocuri și așa se arunca mâncarea”, a specificat o tânără.

În  raportul publicat de Fundația World Wildlife se observă că în ultimul deceniu, la nivel global, aruncarea produselor la gunoi a crescut cu 7%.

Astfel că, risipa de hrană înregistrează în prezent 40% din totalul produselor alimentare fabricate la nivel global.

O soluție din partea activiștilor de mediu ar fi ca în loc de aruncarea produselor alimentare, acestea să fie compensate.

Alexandra Ciplea, coordonator al unui centru educațional: „Dacă s-ar ridica nivelul sau numărul celor care ar composta local automat s-ar reduce și deșeurile care ajung la groapa de gunoi.”

În plus,  fundația World Wildlife recomandă ca  toți procesatorii, comercianții și consumatorii să nu pună accent pe  aspectul legumelor sau  fructelor, iar în acest mod, magazinele alimentare nu ar mai duce tone întregi de fructe și legume la gunoi, conform Digi24.ro.

Risipa alimentară: Peste 80% din români aruncă mâncare la gunoi

În anul 2020, studiile în materie de risipă alimentară arătau în felul următor. Un studiu coordonat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca arată că 83% dintre români aruncă mâncare, fructele, legumele şi pâinea sunt alimentele risipite în cea mai mare proporţie.

Oamenii cumpără mai mult decât au nevoie, iar alimentele ajung la coșul de gunoi.

Principalii responsabili de fenomenul risipei alimentare sunt însă consumatorii şi restaurantele. Tone întregi de fructe, legume și cărnuri ajung la tomberon. Asta în timp ce alți semeni nu au ce mânca.

„În concluzie, risipa alimentară nu este un fenomen ce poate fi atribuit unei anumite categorii socio-demografice, ci pare un fenomen larg răspândit, a cărui diminuare necesită încă multe investiţii concretizate în campanii de informare şi educare a actorilor implicaţi. Această concluzie reconfirmă importanţa acţiunilor desfăşurate până în prezent de către actorii civici, academici şi guvernamentali cu privire la stoparea risipei alimentare”, a transmis coordonatorul echipei de cercetare de la USAMV Cluj-Napoca, prof. dr. Cristina Pocol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:01 - Irina Nicolae a transmis un mesaj dur, după ce nu a fost invitată la reuniunea trupei A.S.I.A.:„Mi se pare degradant și înjositor. Mi-am cumpărat eu un bilet online, să fiu în sală”
11:00 - Simona Halep, suspendată până la vară! Patrick Mouratoglou a dat-o de gol pe campioana României
10:59 - România va achiziționa tehnică de luptă mondernă din Coreea de Sud: obuzierele K9 și K239 Chunmoo, pe lista discuțiilor
10:51 - Reacția Poliției Române după ce agenții s-au plâns că noile uniforme sunt „de cea mai proasta calitate”. IGPR dă de înțeles că polițiștii nu știu să le poarte (FOTO)
10:29 - Prima Doamnă a Ucrainei împlinește 45 de ani. Ce mesaj i-a lăsat Volodimir Zelenski: „Mă faci mai puternic”
10:27 - Simona Pătruleasa, despre cea mai mare provocare din viața ei: „Medicii îmi spuneau că este imposibil”. Ce sacrificii a făcut vedeta în urmă cu 12 ani pentru a deveni mamă
10:19 - Cutremur de 7,8 grade în Turcia, resimțit şi în Siria, Liban şi Cipru: Sute de morți, mii de răniți. Seismul a fost urmat de 42 de replici / Turcia cere ajutor internațional. România trimite salvatori (VIDEO)
10:14 - Urmărire ca în filme: Un traficant ucrainean a încercat să scape cu un Audi Q7 plin cu țigări. După cinci focuri de armă în pneuri, a tras pe dreapta și s-a predat vameșilor români (FOTO)
10:10 - Austria începe limitarea vitezei pe autostrada la 100 de km/h pentru a favoriza mașinile electrice
10:00 - Anthony Delon a ajuns la Oradea: „E puţin frig aici”. Fiul celebrului actor va juca alături de Mickey Rourke (VIDEO)