Încep înscrierile pentru Rabla electrocasnice. Ce modificări au fost aduse programului anul acesta

Încep înscrierile pentru Rabla electrocasnice. Ce modificări au fost aduse programului anul acesta
Foto: Pixabay.com

Vineri va avea loc o nouă sesiune de înscrieri în cadrul programului Rabla pentru Electrocasnice. Românii vor putea primi vouchere în valoare de 300 până la 500 de lei pentru a-și schimba frigiderul, mașina de spălat sau chiar laptopul.

Spre deosebire de anii precedenți, bugetul alocat acestei sesiuni s-a majorat cu 25 de milioane de lei, ajungându-se la o sumă de 100 de milioane de lei și nu este singura modificare care s-a făcut în cadrul programului.

Românii nu vor mai primi vouchere pentru televizoare

Ministrul Mediului a declarat că anul acesta nu vor mai fi acordate vouchere pentru televizoare și că obiectivul programului este de a ajuta gospodăriile să reducă consumul de energie electrică.

„Mâine începe într-adevăr sesiunea de înscriere în noua etapă a programului Rabla Electrocasnice. Ne așteptăm la cerere mai mare din partea cetățenilor, am păstrat aceleași valori pentru tichete, dar am mărit bugetul pentru a putea sprijini mai mulți cetățeni pentru a-și schimba instalațiile consumatoare de energie electrică.

Este un program important și în perspectiva facturilor care vin la energie electrică, pentru că fiecare reducere de consum va ajuta gospodăriile să aibă o factură mai mică.

Am eliminat televizoarele, nu aș vrea să transformăm acest program în program de schimbare a televizoarelor”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, potrivit gândul.ro.

Ce alte schimbări au fost făcute

Printre alte modificări aduse sesiunii de anul acesta se numără și: voucherele nefolosite nu vor mai putea fi utilizate în altă etapă, iar valabilitatea voucherului se reduce de la 15 la 7 zile.

Prima sesiune de înscriere în program va fi în perioada 17 -23 iunie, după care, din 24 iunie va începe rezervarea voucherelor. Într-o primă etapă se vor lua tichetele pentru mașini de spălat, după care din luna iulie va începe rezervarea voucherelor pentru laptopuri.

În acest an, valoarea tichetelor este la fel ca anul trecut, chiar dacă bugetul a fost majorat cu 25 de milioane de lei. Astfel că pentru mașinile de spălat se vor acorda vouchere de 400 de lei, la fel și pentru frigidere și aparate de aer condiționat. Cele mai mari tichete se vor da pentru laptopuri, adică 500 de lei și doar 300 de lei pentru tablete.

Calendarul primei sesiuni

17 iunie – 23 iunie – etapa înregistrării populației în program/crearea conturilor.

24 iunie – 30 iunie -rezervarea voucherelor pentru mașini de spălat rufe, maşini de spălat vase și frigidere.

1 iulie – 7 iulie – rezervarea voucherelor pentru laptopuri și tablete.

8 iulie – 14 iulie – rezervarea voucherelor pentru aparate de aer condiționat și aspiratoare.

Valoarea voucherelor:

Maşini de spălat rufe – 400 de lei

Maşini de spălat vase – 400 de lei

Aparate de aer condiţionat – 400 de lei

Frigidere – 400 de lei

Aspiratoare – 200 de lei

Laptopuri – 500 de lei

Tablete – 300 de lei

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)