Inflația uriașă a fost generată încă înainte de război, de liberalizarea pieței de Energie iar criza alimentară care va urma este o consecință directă

Inflația uriașă a fost generată încă înainte de război, de liberalizarea pieței de Energie iar criza alimentară care va urma este o consecință directă
Foto: Pixabay

S-a militat pentru liberalizarea pieței de energie, s-a făcut lobby, s-au scris tone de așa zis argumente despre cât de bine ne va merge după ce vom avea în sfârșit o piață liberă desăvârșită care, așa se spunea, va pune în centru consumatorul și nevoile acestuia.

Diferența dintre inflația din zona Euro și cea din România este creație autohtonă și e cauzată de liberalizarea haotică a pieței energiei de la noi

Urma să avem un trai mai bun, prețuri corecte, servicii de excepție. Ni s-a spus și că liberalizarea este o inițiativă europeană, așadar intră în categoria lucrurilor pe care pur și simplu nu le putem refuza. Uite că Franța tocmai naționalizează cea mai mare companie de energie.

Adevărul este că după liberalizarea pieței Energiei, românii plătesc energie de trei ori mai scumpă ca în Spania. Zilele trecute România a înregistrat cel mai ridicat preţ mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia şi cu peste 200 de euro superior celui din Germania.

În luna iulie a anului 2022 prețul spot al energiei electrice a crescut din nou și a avut o valoare de aproape patru ori mai mare decât acum un an. În plus, s-a înregistrat o creștere de 60% într-o singură lună.

Într-un interviu din Libertatea, consilierul personal al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu – Adrian Vasilescu – explică pentru cititorii Libertatea despre cum criza alimentară are drept cauză această scumpire a energiei spre care ne-am îndreptat, unii dintre noi cu foarte mult optimism sau alții împinși de la spate de guvernul PNL-USR.

Scumpirea combustibililor și a energiei electrice duce automat la scumpirea produselor și serviciilor, spune Adrian Vasilescu. Acest lucru a declanșat inflația. Cifrele din iunie ne arată că rata inflației în SUA a ajuns la 9,1%, în zona Euro este 8,6%, iar în România, 15%.

Adrian Vasilescu, BNR

La întrebarea – De ce România are aproape dublul inflației față de restul Europei? – răspunsul lui Adrian Vasilescu este simplu și direct: „În decembrie 2020, România avea 2,06% inflație. Adică inflația ideală. Apoi a venit criza energetică. Diferența dintre inflația din zona Euro și cea din România este creația autohtonă și e cauzată de liberalizarea haotică a pieței energiei de la noi.”

„Liberalizare haotică” de altfel atât de lăudată de ministrul Energiei, Virgil Popescu care, nici chiar după ce primele semne că urmează ca toți consumatorii să treacă printr-un dezastru financiar când vor plăti facturile, n-a renunțat să promoveze liberalizarea drept una corectă.

„În ceea ce privește prețul mai mic al energiei electrice, eu zic să mai așteptăm câteva luni de zile. Există deja oferte mai mici, dar să mai așteptăm ca prețurile să se așeze și să înceapă să funcționeze concurența reală. De fapt, unii dintre clienți se vor duce singuri în altă parte, dar sunt convins că vor fi furnizori care vor canibaliza piața altor furnizori.

Și sunt foarte mulți furnizori care au oameni în reglementat, nu i-au trecut în concurențial, ori acolo este o piață care sunt sigur că va fi atacată de alți furnizori. Ori ca să-l muți pe client de la unul la altul trebuie să-i oferi condiții și, mai ales, preț mai bun”, spunea ministrul Energiei în ianuarie 2021. De atunci, singurii canibalizați sunt consumatorii.

România se bazează pe energia electrică pe bază de cărbune dar își închide minele de cărbune

La începutul lunii iulie, Virgil Popescu declara că România va produce în anii următori energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă.

„România va fi independentă energetic. Mergem înainte, investim strategic, iar ţara noastră va avea independenţă şi securitate energetică. Indiferent de cât de tare vor falsa trompetele ruseşti! Ca să fie foarte clar: în următorii ani, România va produce energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă, pentru a trece peste această criză. Nu se închide nimic din ceea ce funcţionează. Dar nu vom înlocui importul de gaze ruseşti cu importul de cărbune rusesc!” a scris ministrul Energiei pe Facebook.

Între timp aflăm că un milion de români ar putea rămâne fără curent. Pentru că în plină criză, cariera de cărbune de la Roşia, cea mai mare carieră de lignit din țară, stă închisă deja de o lună.

Sâmbătă, premierul Ciucă a anunțat că proiectul de rectificare bugetară va fi gata abia săptămâna viitoare, fiind întârziat de faptul că furnizorii din energie nu au transmis toate facturile compensate, pentru ca Guvernul să poate calcula impactul acestora la buget.

Asociaţia Energia Inteligentă aprecia că 30% din consumatorii casnici nu se vor încadra în cerinţele legii şi vor achita preţul din contractele de furnizare a energiei electrice existente, preţuri între 1,4 lei/kWh şi 4,1 lei/kWh.

„Plafonarea preţurilor la gaz şi energie nu rezolvă problemele prezente din energie, doar le amână până în primăvara viitoare, când vom constata că sărăcia energetică este mai mare şi că mulţi consumatori au probleme în achitarea facturilor”, calcula Asociaţia Energia Inteligentă în aprilie 2022.

Concluzia este că încă habar n-avem dacă statul român își permite până la anul să susțină schema de decontare care a intrat în vigoare de la 1 aprilie 2022 sau ce impact va avea aceasta asupra bugetului. Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va continua să plătească milioane de lei furnizorilor de energie pentru a compensa creşterea preţurilor pentru consumatorii casnici.

Iar în cazul compensărilor, până și Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie s-a plâns deja că va exista discriminare chiar și în cazul furnizorilor de energie.

Și asta pentru că la recomandarea Băncii Mondială, în competiție pe această piață liberă, liberă – producătorii de electricitate au baze diferite: hidro, termo, nucleare, eoliene. Aceștia au costuri de fabricație complet diferite datorită naturii „combustibilului” primar. Competiția între aceștia are drept consecințe îmbogățirea nemeritată a unora și prețuri și mai mari pentru consumatori.

Urmăriți B1TV.ro și pe